Linkovi

Sjedinjene Države snažno osudile ubojstvo bivšeg libanonskog premijera (15/2/05) - 2005-02-15


Sjedinjene Države su snažno osudile ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja.

Gospodin Hariri je bio cijenjen u Washingtonu zbog njegovog rada na obnovi ratom razorene zemlje. Smatralo ga se neovisnim političarem, usred snažnog sirijskog utjecaja u Libanonu.

Ni Bijela kuća ni Državno tajništvo nisu optužili Siriju za umiješanost u ovo ubojstvo. Međutim, glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je izjavio kako je došlo vrijeme da Sirija postupi u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i povuče svoje vojnike iz Libanona.

Inače, u Libanonu, vojska je u stanju pripravnosti – postavlja kontrolne točke i razmješta patrole – nakon napada automobilom bombom u Bejrutu u kojem je ubijen bivši premijer Rafik Hariri i devet drugih osoba.

Gospodin Hariri, milijunaš koji je pokrenuo obnovu zemlje nakon građanskog rata, ubijen je kada je njegova povorka prolazila kroz lučki dio Bejruta, četiri mjeseca nakon što je prestao obavljati premijersku dužnost.

U napadu je ranjeno stotinjak osoba.

Oporbeni čelnici tvrde da odgovornost za napad snosi Sirija, koja u Libanonu ima 14.000 vojnika. Oporba također traži ostavku Vlade i povlačenje svih sirijskih postrojbi.

Zapadne zemlje i susjedi na Srednjem istoku osudili su ubojstvo ovog utjecajnog političara.

XS
SM
MD
LG