Linkovi

EU priprema svoje posljednje izvješće u vezi pregovora o hrvatskom članstvu (16/2/05) - 2005-02-15


Hrvatskoj se sprema zadnje upozorenje u vezi suradnje s Tribunalom u Haagu - tvrde novinarima bruxelleski diplomatski izvori koji pripremaju prijedlog zaključaka za skup ministara vanjskih poslova 25 članica.

Ministri vanjskih poslova EU pripremaju još jedno, zadnje podsjećanje Zagrebu da nema ništa od početka pregovora 17. ožujka bez potpune suradnje s Haagom.

Vijest se iz različitih izvora zakotrljala po bruxelleskim hodnicima već u utorak. Prvi ju je u sustav ubacio Reutersov dopisnik, kasnije su je potvrdili drugi ovdašnji izvori. Zahvaljujući činjenici da su u igri diplomati iz 25 država plus dužnosnici Unijinih institucija uvijek se nađe mjesto kuda će vijest ipak procuriti.

Iako je do redovne sjednice Ministarskog vijeća u ponedjeljak preostalo još nekoliko sastanaka usaglašavanja stavova i finog vaganja izbora i rasporeda riječi, i iako će tzv. COREPER po temi početi "kopati" tek danas, prvi je prijedlog zaključaka za Hrvatsku složen na način da se Zagreb poziva na "poduzimanje svih mjera potrebnih do pune suradnje" s Tribunalom.

Ministarsko vijeće, citiram prvo čitanje prijedloga, "ponovno ističe da zadnji preostali optuženik treba biti lociran i proslijeđen Haagu što je moguće prije".

Ovo je inicijalna verzija teksta. Uz nešto intenzivnog hrvatskog lobiranja, na koje se hrvatska strana još uvijek više oslanja nego li na policijsko-obavještajni posao potrage za bjeguncem i rasplitanjem njegove mreže potpore, moguće je da će se ublažiti oštrina završnog teksta.

Nije isključena ni dodatna nota upozorenja: prema prvom prijedlogu zaključaka za Hrvatsku, poziva se na prihvaćanje pregovaračkog mandata, dakle okvira za pregovore, ali uz ogradu "ukoliko Hrvatska u potpunosti surađuje".

XS
SM
MD
LG