Linkovi

Za uspjeh Scorceseova filma 'Avijatičar' zaslužna je i izvrsna glazba (16/2/05) - 2005-02-15


S jedanaest nominacija za Oskara “Avijatičar” se smatra jednim od najvećih rediteljskih uspjeha Martina Scorcesea. Zahvaljujući tom filmu Scorcese bi mogao dobiti prvog Oskara za režiju, a Leonardo DiCaprio Oskara za glumu, za ulogu ekscentričnog zrakoplovnog entuzijasta Howarda Hugesa.

No, prema izvješću Dougas Levinea, bez obzira na te nominacijee, ključ upjeha “Avjatičara” leži u njegovoj glazbi.

Pored uloge režisera i producenta filma, Martin Scorsese također je i ko-producirao i filmsku glazbu za “Avijatičara”. U filmu su korištene neke od najboljih skladbi iz ere swinga, među kojima i pjesma “Back Beat Boogie” u izvedbi Harrya Jamesa i njegovog orkestra.

Glazba u filmu ima ključnu ulogu u kronološkom prikazu fascinantnog i ponekad uznemirujućeg života Howarda Hughesa u razdoblju od 1927. i 1946. godine, i karijere holivudsog filmskog producenta, businessmana i avijatičara.

Slavni vokalni kvartet iz Indiane “The Ink Spots” je u Hugesovo doba bio vrlo popularan, izvodivši pjesmu “Do I Worry”, prvo u filmu “Pardon My Sarong” a sad i u filmu “Avijatičar”.

Prije “Avijatičara”, skladba “Moonlight Serenade” Glenna Millera tijekom godina korištena je u mnogim filmovima. Također, tu su i originalne snimke Bing Crosbya, Benny Goodmana, Artie Shawa, Django Reinhardta, Leadbelly and The Original Memphis Five.

Kolekciju dopunjuju nove snimke The Manhattan Rhytim Kingsa, Loudon, Rufus i Martha Wainwrigta, Davida Johansena, te Vince Giordana i njegovog Nighthawks orkestra koji izvode skladbu “Shake That Thing”.

XS
SM
MD
LG