Linkovi

Valentinovo - dobra prilika za raskid (14/2/05) - 2005-02-14


Danas je Valentinovo, dan zaljubljenih. Zvuči paradoksalno ali je činjenica da se na današnji dan raspada velik broj veza – piše dnevnik "Christian Science Monitor".

Romantična atmosfera Valentinova na američki način – večera uz svijeće, čokoladne bonbonijere u obliku srca, buketi ruža – očito je za mnoge – previše. Pritisak da sve bude ‘idealno’ toliko je jak da mnogi mladi Amerikanci, upravo ovog dana, odlučuju odustati od veze i, kako se ono kaže, ‘daju nogu’ svom dečku ili djevojci.

Jedan stručnjak za ovu problematiku, kojeg citira list iz Bostona, procjenjuje da čak polovica ljubavnih veza prestaje upravo na današnji dan.

Da vidimo zbog čega to čine muškarci, koji su najčešće ti koji iniciraju prekid. Prvi razlog – partnera ne zanima dublja veza. Drugo, plaši ga ozbiljna veza. Treće, ne želi trošiti vrijeme, novac i energiju na vezu za koju smatra da ionako neće duže trajati. Četvrto, hoda sa nekoliko žena te je nemoguće da sa svakom od njih proslavi Valentinovo. Peto, plaši ga da će – ako javno proslavi Valentinovo s jednom partnericom – pasti njegov rejting, među ljudima sličnog stila života.

******

Za one koji ostaju zajedno, Valentinovo je prigoda za poljubac, ili više njih. U Americi ljudi smatraju da se sve može naučiti i usavršiti, pa tako i tehnika ljubljenja.

Dnevnik "Seattle-Post Intelligencer" piše o psihoterapeutkinji Cherie Byrd koja podučava upravo tehniku ljubljenja, a i autorica je knjige naslovljene “Škola ljubljenja – sedam lekcija o ljubavi, usnama i snazi života”.

Njezinu radionicu ljubljenja – koja koristi metode transcedentalne meditacije - pohodilo je do sada oko 400 parova.

Za dobar poljubac potrebno je: opustiti se, gledati partnera u oči i koncentrirati se na nju ili njega – tvrdi Cherie Byrd koja vještinu dobrog ljubljenja naziva umjetnošću.

XS
SM
MD
LG