Linkovi

Sjedinjene Države pomažu iračkom narodu (14/2/05) - 2005-02-14


Američka državna tajnice Condoleezza Rice pozvala je sve slobodne nacije da pomognu u promicanju demokratskog napretka u Afganistanu i Iraku.

"U listopadu prošle godine," rekla je, "narod Afganistana glasao je na izborima za put prema demokraciji. 30. siječnja, narod Iraka nije glasao za vladu, već za demokratsku budućnost." Muškarci i žene koji su izišli na birališta u Iraku," rekla je gospođa Rice, "oduprli su se bombašima-samoubojicama, granatiranju i prijetnjama odrubljivanjem glave kako bi mogli u praksi iskoristiti svoje osnovno građansko pravo."

"Milijuni Iračana i Iračanki oduprli su se terorističkim prijetnjama i jasno i glasno zatražili slobodu. Pojedinci su pri tome riskirali vlastite živote. Jedan se policajac bacio na bombaša-samoubojicu kako bi očuvao pravo svojih sugrađana da glasaju. Oni su slobodno glasali i tako su otvorili novo poglavlje u povijesti svoje zemlje."

Nakon što su izbori održani, rekla je državna tajnica Rice, Sjedinjene Države i Europa pomoći će Iraku da održi sigurnost potrebnu za razvoj političkih institucija i gospodarstva. Irački narod postavio je pred sebe zadatak, koji sada treba obaviti, rekla je gospođa Rice.

"Irački je narod iskazao izvanrednu hrabrost i odlučnost. Moramo mu iskazati solidarnost i odlučnost. Moramo ih podržati u formiranju njihovih političkih institucija. Moramo im pomoći s ekonomskom obnovom i razvojem. Moramo ostati uz njih da bismo održavali sigurnost u Iraku, dok Iračani ne budu sposobni potpuno preuzeti taj posao."

"U Libanonu i na palestinskim teritorijima, u Iraku i Afganistanu, diljem Srednjeg istoka i sjeverne Afrike, mijenja se priroda političkih konverzacija," rekla je državna tajnica Rice, dodajući: "Obični građani izražavaju mišljenja i surađuju kako to nisu prije činili. Ti građani žele budućnost tolerancije, prilika i mira, a ne tlačenja." Mudri čelnici, rekla je gospođa Rice, "šire ruke kako bi prihvatili reforme, a mi moramo stajati uz njih i njihova društva dok tragaju za demokratskom budućnošću."

XS
SM
MD
LG