Linkovi

Because of Winn-Dixie (14/2/05) - 2005-02-14


Veseli, ali ružan psić stekne prijateljicu u liku usamljene djevojčice; zajedno, oni razvedre život u svom mjestu, malenom gradiću na Floridi. Ova priča, popularna kod djece predtinejđerske dobi već pet godina, otkako je roman objavljen, sada se pojavila i na velikim ekranima. Više o filmu "Because of Winn-Dixie", iz pera Alana Silvermana.

Nalazak psa najbolja je stvat koja se dogodila 10-godišnjoj Opal otkako su ona i njezin otac, propovjednik, doselili u majušni gradić Naomi, na Floridi. Doduše, Opal nije ustvari našla psa ... točnije bi bilo reći da su oni našli jedno drugo dok je ona kupovala u lokalnom samoposluživanju.

Snalažljiva Opal odmah izmisli ime psa, gledajući u logo trgovine, kako bi sve u trgovini uvjerila da je pas njezin. Kasnije, uvjeri i svog oca da dopusti ostanak novog člana obitelji i vrata novom prijateljstvu i avanturama širom se otvore. Opal stiče nove prijatelje i pomaže susjedima da budu sretniji ... a sve "Zbog Winn-Dixieja".

Jedanaestogodišnja AnnaSophia Robb pojavljuje se u svojoj pvoj filmskoj ulozi kao Opal. Ona kaže da joj je čitanje popularnog dječjeg romana pomoglo da razumije svoj lik: "Već samo čitanje romana učinilo mi je priču razumljivom, a lik Opal prepoznatljivim. Bilo mi je jasno kroz što ona prolazi ... to nisu površne emocije, nego stvari koje navode na razmišljanje o životu, o prijateljstvu, o gubitku. "Winn-Dixie" donosi sretan završetak, ali je on potpuno smislen i točno onakav kakav treba biti, a ne samo da bude happy-end."

Jeff Daniels tumači ulogu oca propovjednika, muškarca koji se pokušava pomiriti da ga je ostavila supruga, Opalina majka. "U knjizi, propovjednik je mnogo gnjevniji i stroži s Opal. Ja sam mislio da bi trebalo staviti težište na njegova nastojanja da sve pokuša učiniti najnormalnijim, premda je očito da se ustvari bori s depresijom. Ovako smo dobili lik koji se trudi biti dobar otac, ali u isto vrijeme pokušava nadvladati mračnost u vlastitom duhu i ne prebaciti tu bitku na svoju kćer."

Među novim prijateljima koje Opal stekne je i tihi i sramežljiv mladić koji se stara o trgovini kućnih ljubimaca svoje tetke. Rock zvijezda Dave Matthews glumi Otisa koji prebire po gitari da bi menažeriju u trgovini održao mirnom: "Mislim da sam osjetio bliskost s Otisom već prvi put kad sam pročitao knjigu. Uz malo drugačije okolnosti i sam sam mogao završiti kao on. Svi su mi se likovi odmah dopali i osjećao sam stvarno razumijevanje za njihov osjećaj usamljenosti ... za taj osjećaj da si na rubu da izgubiš povjerenje u život. Mala životna čuda, poput ovakve djevojčice, dovoljna su da vas protresu iz tuge. Ta mi se ideja zaista dopala."

Glumačka postava uključuje i dvije veteranke: Eva Marie Saint glumi knjižničarku Miss Franny, a Cicely Tyson tumači lik Glorije Dump, slijepe žene koja živi potpuno odvojeno od svojih susjeda sve dok ne upozna Opal i njezinog psa. Film "Zbog Winn-Dixieja" napravljen je prema romanu Kate DiCamilio, a scenarij je napisala Joan Singleton. Redatelj je Wayne Wang, porijeklom iz Hong Konga.

XS
SM
MD
LG