Linkovi

Spajanjem do veće efikasnosti i bolje vidljivosti na tržištu (14/2/05) - 2005-02-14


Po prvi put nakon što je došlo na burzama dionica do svojevrsnog sloma hi-tech kompanija, u Sjedinjenim Državama bilježi se novi, veći val fuzioniranja korporacija. Kako javlja naš izvjestitelj Barry Wood, samo od Nove godine do danas objavljeno je fuzioniranje, tj. spajanje, kompanija u ukupnoj vrijednosti od preko 150 milijardi dolara. Među kompanijama koje prolaze kroz proces fuzioniranja nalaze se Gillete, osiguravajuća kompanija Travelers Life i div američke telekomunikacijske industrije AT&T.

Najveće spajanje bilo je ono u kojem kompanija Procter and Gamble, sa sjedištem u Cinncinatiju, u Ohiou, kupuje za 57 milijardi dolara korporaciju Gillette iz Bostona, koja proizvodi britvice za brijanje, strojeve za kavu i baterije. Obje su kompanije priopćile da će udružene biti poslovno efikasnije i njihova će nazočnost na tržištu biti vidljivija. Međutim, dovest će i do zatvaranja radnih mjesta, što je uobičajena posljedica poslovnog fuzioniranja.

Druga velika transakcija takvog tipa je kupovina AT&T-a od strane njegove nekadašnje jedinice SBC, odnosno South Bell Corporation, sa sjedištem u Teksasu i 167 tisuća uposlenih. Potrošit će 16 milijardi dolara da bi kupila kompaniju koju je prije 100 godina osnovao izumitelj telefona Alexander Graham Bell.

U jedno doba AT&T bila je najveća svjetska korporacija.

Za mnoge je na neki način ovaj nestanak AT&T-a tužano pitanje. Robert Crandell stručnjak je za telekomunikacije pri washingtonskoj Instituciji Brookings: "Dakle, to je tužno pitanje za ljude koji su emocionalno povezani s tom kompanijom, međutim, isto su tako nestali elektromehanički kalkulatori i mnoge druge stvari su se izmijenile u ekonomskom poretku. Toyota zamjenjuje General Motors, a SBC i Verizon zamjenjuju AT&T."

Pad AT&T-a počeo je prije dvadesetak godina kad je američka vlada okončala monopolistički položaj ove kompanije u američkoj telefonskoj industriji. Kompanija je rascjepkana u nekoliko manjih dijelova i potpuno se povukla iz pružanja telefonijskih usluga na lokalnoj razini, međutim, zadržala je posao s međugradskim i međunarodnim pozivima. Robert Crandell smatra da je to bila kobna pogreška od koje se AT&T nije nikad oporavio: "Dugoročno gledano to se pokazalo pogrešnim. Jer cijena međugradskih telefonskih usluga je pala na ispod jednog centa po minuti, odnosno troškovi su pali, a kao rezultat toga nema se puno toga za prodati na polju međugradskih razgovora."

Gospodin Crandall kaže da je samo zrakoplovna industrija pretrpjela brutalniju konkurenciju tijekom posljednjeg desetljeća od telekomunikacija. Usred masivnih tehnoloških promjena i konzekventnog buma mobilne telefonije, kompjutera i Interneta. AT&T je uzaludno pokušavao tražiti održivu strategiju. Greg Sidak, odvjetnik i bivši vladin dužnosnik na polju regulacije telekomunikacija, kaže da je ova kompanija uvećavala svoj problem čineći nove pogrešne izbore: "Tijekom devedesetih godina AT&T je pokušavao utvrditi kakvoj bi se vrsti poslovanja trebao vratiti. Vratiti se natrag na pružanje lokalnih telefonskih usluga? Ući u business s mobilnom telefonijom? Prebaciti se u kompjuterski business? I na tom putu kompanija je donijela mnogo neslavnih i katastrofalnih poslovnih odluka."

A među tim odlukama – kaže gospodin Sidek, sad znanstvenik pri Američkom institutu Enterprise – je i ona o preplaćivanju jedne kompanije za mobilnu telefoniju i proširenju djelatnost na usluge kablovske televizije. "Promatrali su industriju kablovske televizije kao izravan pristup kupcu. Platili su 100 milijardi dolara za dvije velike kablovske kompanije. A završili su tako da su ih prodali za otprilike pola tog iznosa."

Robert Crandall iz Institucije Brookings kaže da iako će mnogi požaliti nestanak AT&T-a kao neovisne kompanije, američki potrošači nalaze se u boljoj poziciji negoli su bili prije rascjepkavanja AT&T-a. Imaju veći izbor i plaćaju manje za bolju kvalitetu usluga. Međutim, kako kaže gospodin Crandell, ima i gubitnika: "Teret podnose radnici koju su usput bili otpušteni. Ukoliko se to ne odigrava prebrzim tempom, riječ je o svakodnevnoj pojavi, kao kad smo – primjerice – zavarivače u automobilskoj industriji zamijenili robotima."

A kupac AT&T-a, kompanija SBC, priopćila je da se nada kako će uspjeti ukinuti 13 tisuća radnih mjesta u novoj fuzioniranoj kompaniji.

XS
SM
MD
LG