Linkovi

Pregovori EU s Hrvatskom neće početi 17. ožujka (15/2/05) - 2005-02-14


Glavna tužiteljica već je svim članicama EU proslijedila pismenu ocjenu hrvatskih poteza u slučaju Gotovina. Prema sadržaju, tvrde bruxelleski izvori, pregovori neće početi. Kako nas izvješćuje Lada Stipić-Niseteo, Hrvatska ima odgovor na svaku tužiteljičinu primjedbu,tvrdi ministar Žužul.

Glavna tužiteljica haaškog Tribunala za ratne zločine proslijedila je prijestolnicama 25 država članica EU kao i Unijinim institucijama pismo s informacijama o stupnju suradnje Hrvatske. Za sada smo uspjeli doznati, temeljem izjava diplomatskih dužnosnika iz Europske komisije i Ministarskog vijeća, da je izneseno dovoljno argumenata da Hrvatska ne može početi pregovore zakazanog 17. ožujka.

'Tužiteljica je iznijela dovoljno dokaza radi kojih, u ovome trenutku i do dramatične promjene u slučaju Gotovina, možemo ustvrditi da pregovori s Hrvatskom neće startati', kazao je suradnik Komisijinog predsjednika.

Sam predsjednik euro-vlade Jose Manuel Barroso upozorio je kako za Hrvatsku vrijedi set kopenhagenskih ekonomskih i demokratskih kriterija te dodatni kriteriji od kojih je jedan suradnja s Haagom. Tek ispunjavanje obaveza otvara put nastavku integracijskog procesa.

Komisijini dužnosnici se, pak, istina neslužbeno i uz uvjet anonimnosti, čude da hrvatski vrh ne shvaća ozbiljnost situacije: «zar niste razumjeli upozorenje koje su vam neki dan prenijeli njemački i francuski ministri», zapitao je jedan.

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske je u Luxembourgu, nakon sastanka s premijerom Jean Claudeom Junckerom - Juncker je zamijenio u prometnoj nesreći ozlijeđenog šefa diplomacije Asselborna - potvrdio da je upoznat sa sadržajem cirkularnog pisma tužiteljice. Radi službenog upoznavanja sa sadržajem tužiteljičinog pisma je i organiziran nenadani dolazak Miomira Žužula. «Hrvatska je svjesna svih političkih kriterija koje treba ispuniti, ona će ih ispuniti, no naš je zahtjev prema Uniji da Hrvatsku procjenjuje kao svaku drugu državu temeljem svega onoga što ispunjava, što može i treba učiniti; mislimo da nije korektno vađenje jednog slučaja koji se iz bilo kojeg razloga ne može riješiti; za jednu državu ne može biti presudan jedan kriterij već ukupnost svih kriterija; niti Hrvatska može biti talcem jednog čovjeka niti međunarodna zajednica može jednu zemlju učiniti talcem jednog slučaja ukoliko ga ona ne može riješiti», održao je lekciju Europljanima Žužul.

Za razliku od država članica i dužnosnika u europskim institucijama koji smatraju da je pismo Carle del Ponte dovoljno optužujuće da početak pregovora ne dolazi u obzir, ministar Žužul je uvjeren da Hrvatska ima kvalitetan odgovor na svaku činjenicu navedenu u tužiteljičinom pismu.

XS
SM
MD
LG