Linkovi

Verizon kupuje MCI za 6,7 milijardi dolara (15/2/05) - 2005-02-14


U američkoj telekomunikacijskoj industriji nastavlja se konsolidacija s trećim velikim spajanjem kompanija u zadnja dva mjeseca: najveća američka telefonska kompanija Verizon kupuje telekomunikacijsku kompaniju MCI za 6,7 milijardi dolara.

Ranije se AT&T spojio s tvrtkom SBC Communications, a Sprint s Nextelom. Stručnjaci smatraju da će se konsolidiranje nastaviti sve dok ne preostanu samo dvije do tri velike telekomunikacijske kompanije.

***

Američki proizvođač automobila General Motors platit će talijanskoj automobilskoj kompaniji Fiat dvije milijarde dolara za okončanje petogodišnjeg poslovnog saveza. Ovim dogovorom poništava se raniji sporazum po kojemu bi GM morao kupiti Fiatovu problematičnu proizvodnju automobila, koja godinama stvara gubitke. GM isto tako vraća svoj deset postotni udio u Fiatu.

Obje su kompanije složne nastaviti suradnju u nekoliko manjih projekata, uključujući i planove za razvoj diesel motora. Dvije su kompanije potpisale sporazum o zajedničkom razvitku i kupnji 2000., no kasnije su se odnosi među njima pokvarili. Fiat je prijetio da će GM tužiti sudu zbog odbijanja dogovorene kupnje talijanske kompanije.

XS
SM
MD
LG