Linkovi

Na Westminsterskoj izložbi pasa, potraga za novim Joshom (15/2/05) - 2005-02-14


U svijetu izložbenih pasa, mnogo je šampiona dugih, pretencioznih imena. No, samo je jedan Josh … samo Josh. Ogromni newfoundlanđanin, koji je prije godinu dana postao američki 'top dog', danas je popularniji nego ikad ranije. Svakog dana poštar mu u kutijama donosi pisma u kojima obožavatelji svih dobi traže fotografije, priču o kućnom ljubimcu, pa čak i otisak šape.

Joshov vlasnik David Helming posebno se sjeća pisma jednog dječačića: "I meni je ime Josh. Ali, ja nisam tako velik kao ti i vjerojatno ne jedem tako mnogo," piše obožavatelj prvog psa Amerike, koji će upravo ovih dana predati svoju titulu nekom drugom psu.

Jučer i danas, naime, 2581 pas na zelenom tepihu njujorškog Madison Square Gardena pokazuje svoje fizičke značajke u najvećoj svjetskoj izložbi pasa, onoj Kinološkog kluba Westminster. Konačna nagrada je ona koja još uvijek pripada Joshu njewfoundlanđaninu: najljepši među najljepšima!

Među ovogodišnjim favoritima su, primjerice, živahni pomeranac Billa Cosbyja, foksterijer pola crnog, a pola bijelog lica, te čihuahua duge dlake čije je ime praktički veće od nje same: 'Vjerujem da mogu poletjeti'. Tu je još i jedan pekinezer, zatim norfolk terijer i patuljasti pudl … svi s rodovnicima poput kraljevskih obitelji.

Kad se promotre ovogodišnji favoriti, vjerojatnost da će ovogodišnji 'najljepši među najljepšima' biti veći od svog vlastitog pokala postaje vrlo mala, što šampionsku titulu ogromnog Josha još više ističe kao rijedak slučaj, gotovo presedan. Neki se već šale da je prošle godine šampion ispio sadržaj svog pokala, a ove će godine biti u stanju uskočiti i u njemu se okupati.

Na izložbi pasa Kinološkog kluba Westminster bit će prikazani primjerci 165 pasmina, uključujući i tri nove: crni ruski terijer, glenimalski terijer, te napoletanski mastif. Zanimanje javnosti je veliko – broj unaprijed prodanih ulaznica nikad nije bio veći tako da će u svakom trenutku u dvorani Madison Square Garden biti barem 15 tisuća gledatelja.

Danas navečer, na vrhuncu dvodnevne izložbe, sutkinja Lynette Saltzman će izdvojiti sedam pobjednika u pojedinačnim skupinama i među njima proglasiti 'najljepšeg među najljepšima'. Milijuni ljubitelja pasa taj će događaj pratiti na svojim televizijskim ekranima, jer postaja USA prenosi po tri sata zbivanja na izložbi svakog dana.

Ove godine, Westminsterski klub se povezao s animacijskom tvrtkom DreamWorks kako bi putem interneta prikazali sva ocjenjivanja, u svim pasminama i kategorijama. Na web sajtu kluba, westminsterkennelclub.org, sva će ocjenjivanja biti prikazana za najkasnije dva sata.

No, vratimo se Joshu s kojim smo i započeli. Njegova prošlogodišnja pobjeda uveliko je vratila sjaj ovoj izložbi i općenito predodžbi javnosti o izložbenim psima: nakon godina i godina isfriziranih psećih lutkica, on je mnogima konačno izgledao kao 'pravi' pas čiji je lavež odjekivao velikom dvoranom. Ta je slava u proteklih godinu dana bila jako dobro iskorištena: Josh sudjeluje u programu nazvanom 'Anđeo na uzici', u kojemu psi predstavljaju dio terapije djece i starijih osoba u bolnicama.

XS
SM
MD
LG