Linkovi

Condoleezza Rice o transatlantskim odnosima (13/2/05) - 2005-02-13


U vanjskopolitičkom govoru u Parizu, američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da bi Sjedinjene Države i Europa trebale ostaviti po strani razilaženja oko Iraka.

"Došlo je vrijeme da otvorimo novo poglavlje u našim odnosima i novo poglavlje u našem savezu. Amerika je spremna raditi s Europom na našim zajedničkim ciljevima, a Europa mora biti spremna raditi s Amerikom. Nakon svega, povijest nas sigurno neće suditi po našim neslaganjima, već po našim novim postignućima," rekla je.

Najbolja nada za napredak je širenje slobode pod vladavinom zakona. Ovaj izazov nije ništa manji od izazova s kojim su Europa i Sjedinjene Države bile suočene tijekom Hladnog rata, rekla je gospođa Rice.

"Ponovno će nam biti potrebni ista odvažna vizija i moralna hrabrost, te odlučno čelništvo, ukoliko želimo opet pobijediti represiju, zastrašivanje i netoleranciju. Naš zadatak je jasan – mi, koji smo na pravoj strani jaza koji dijeli slobodne od neslobodnih, moramo pomoći onima koji nisu imali toliko sreće pa su se rodili na krivoj strani tog jaza," izjavila je.

Odvažni pojedinci, poput Lecha Walese, čelnika poljskog sindikalnog pokreta Solidarnost, pomogao je u poražavanju komunizma. Prosvjedi običnih Istočnih Nijemaca pomogli su u rušenju Berlinskog zida 1989. Ipak, na kraju, oslobođenje središnje i istočne Europe od dominacije tadašnjeg Sovjetskog saveza ne bi bilo moguće bez pune podrške slobodnih zemalja Zapada.

Državna tajnica Rice izjavila je da bi Sjedinjene Države i Europa trebale otići korak dalje od "partnerstva zasnovanog za zajedničkoj prijetnji" i usredotočiti se umjesto toga na "zajedničke prilike, izvan transatlantske zajednice". Sjedinjene Države i Europa moraju podržavati domaće reforme na širem Srednjem istoku i u sjevernoj Africi, moraju nastaviti graditi napredak na temeljima uspješnih izbora u Afganistanu i Iraku, te raditi zajedno na uspostavljanju mira na Srednjem istoku."

"Uvijek iznova u našoj zajedničkoj povijesti," rekla je državna tajnica Rice, "Amerikanci i Europljani su postizali najveće uspjehe, za sebe i za druge, kada su odbijali prihvatiti neprihvatljivi status quo, te su umjesto toga zajedničke vrijednosti mobilizirali za promicanje slobode."

XS
SM
MD
LG