Linkovi

Čar imena Kennedy ponovno na dražbi (13/2/05) - 2005-02-12


Druga po redu prodaja imovine iz kuća obitelji bivšeg američkog predsjednika Johna Kennedyja, u njujorškoj dražbovaonici Sotheby's, obuhvaća 700 predmeta u rasponu od kuhinjskih staklenki pa do dijamantnih broševa.

Sam dražbovni prostor uređen je kao niz soba, nalik na one iz časopisa za uređenje stana koji su isto ponuđeni na prodaju. Pletene stolice i stolić podsjećaju na atmosferu doma Kennedyjevih u Hyannis Portu. Zbirka predmeta vezanih uz konje i jahanje svjedoči o ljubavi Jacqueline Kennedy Onassis prema jahanju i lovu na lisice.

Dražba od 15. do 17. veljače po obujmu je mnogo skromnija od one 1996, koja je donijela prihod od 34 i pol milijuna dolara, uključujući i 2 i pol milijuna za zaručnički prsten koji je Jacqueline Kennedy dao Aristotel Onassis.

Dražbovaonica Sotheby's procjenjuje da će sadašnja dražba donijeti oko milijun dolara. No, čar imena Kennedy mogao bi dignuti cijene pojedinačnim predmetima, kao što se dogodilo 1996, kada je kutija za cigare predsjednika Kennedyja bila prodana za više od pola milijuna dolara.

Među ponuđenim predmetima najvrijednija je kmerska skulptura iz 11. stoljeća, procijenjena na 40-60 tisuća dolara. Uz kauče, stolice i fotelje, tu je i stolica za ljuljanje predsjednika Kennedyja, s njegovim monogramom na naslonu.

Mnogi predmeti bili bi bezvrijedni da nisu pripadali Kennedyjevima. Uz časopise poput "House and Garden", tu je, recimo, okrhnut lončić za kavu, kao i sklopive stolice za plažu.

Dio prihoda od prodaje namijenjen je dobrotvornim udrugama.

XS
SM
MD
LG