Linkovi

Rumsfeld poziva na američko-europsko jedinstvo u borbi protiv terorizma (13/2/05) - 2005-02-12


U Njemačkoj je počela 41. Minhenska konferencija o sigurnosti na kojoj, uz ministre obrane i vanjskih poslova iz vise od 40 zemalja, sudjeluju i glavni tajnici UN-a i NATO-a Kofi Annan i Jaap de Hoop Scheffer. Središnji dogadjaj prvog dana konferencije je govor američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda koji je pozvao na američko-europsko jedinstvo u borbi protiv terorizma.

Američki ministar obrane u Munchenu je pozvao na prevladavanje europsko-američkih razlika oko rata u Iraku i na zajedničku borbu protiv terorizma. “Naša kolektivna sigurnost ovisi od naše suradnje i obostranog razumijevanja i poštivanja,” rekao je, obraćajući se sudionicima konferencije.

Donald Rumsfeld je u Munchenu govorio puno pomirljivijim tonom, pozivajući na jedinstvo jer 'Amerika sama ne može pobijediti ekstremiste'. “Više država treba pomoći Afganistancima i Iračanima da uvedu demokraciju. ... Radikalni estremisti ne žele mir nego totalitarnu vladavinu,” rekao je na konferenciji na koju je pristao doći tek nakon što je odbačena tužba za ratni zločin i zlostavljanja u iračkom zatvoru Abu Ghraib. Tužbu protiv Rumsfelda u Njemačkoj je krajem prošle godine podnio Centar za ustavno pravo iz New Yorka.

Američki ministar, koji je prije dvije godine Njemačku i Francusku nazvao 'starom Europom' zbog protivljenja ratu u Iraku, danas je hvalio dvije države zbog uhićenja islamskih estremista i doprinosa u obnovi Iraka. Osvrćući se na svoju izjavu o 'staroj Europi' koja je prije iračkog rata dodatno zaoštrila transatlantske odnose, kazao je da je to bio 'stari Rumsfeld'. Bez obzira na brojne probleme, rekao je, Amerika i Europa uvijek su uspijevale riješiti najteža pitanja jer 'dijele zajedničke vrijednosti, povijest i trajnu vjeru u demokraciju'.

Rumsfeld je u Munchenu odbacio njemački prijedlog da se preispita buduća uloga NATO-a i uspostavi direktna koordinacija izmedju Europe i Amerike. Njemačka smatra da NATO više nije glavno mjesto gdje bi se trebali raspravljati transatlantski odnosi i koordinirati strategije.

Konferencija završava sutra govorom glavnog tajnika UN-a Kofija Annana o budućoj ulozi UN-a u svjetskoj sigurnosti.

XS
SM
MD
LG