Linkovi

Glavna tema Minhenske konferencije o sigurnosti 'Mir kroz dijalog' (12/2/05 - 2005-02-12


Njemackoj danas pocinje 41 Minhenska konferecija o sigurnosti. Uz ministre obrane i vanjskih poslova iz vise od 40 zemalja na konferenciji po prvi sudjeluje i glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

"Mir kroz dijalog" glavna je tema ovogodisnje konferencije kojom je protekle dvije godine dominirao Irak i americka invazija na tu zemlju. 41. konferencija o sigurnosti bavit ce izgradnjom mira na bliskom istoku, ulogom UN-a a ocekuje se da ce biti rijeci i o iranskom nuklearnom programu. Konferencija je otvorena sinoc svecanom vecerom na kojoj je njemacki predsjednik Horst Koehler pozvao razvijene drzave da vise pomazu siromasnima. Koehler je kazao da ce dugorocna sigurnost ostati nedostizna dok se ne pocne rijesavati problem siromastva. Dodajuci da je razvojna strategija do sad najbolji nacin prevencije konflikata apelirao je na bogate drzave da ubuduce iz svog brutto domaceg proizvoda izdvajau 0.7 posto za siromasne kako su i obecale prije 30 godina. "Izmedju obecanja i onog sto se stvarno izdvaja je rupa od gotovo 100 milijardi dolora godisnje," rekao je njemacki predsjednik.

Danas, prvog dana konferencije govorit ce Donald Rumsfeld. Sve do jucer americi ministar obrane odbijao je doci u Munchen, ali je promijenio misljenje nekoliko sati nakon sto je njemacki drzavni odvjetnik Kay Nehm odbio tuzbu protiv njega zbog mucenja zatvorenika u irackom zatvoru Abu Ghraibu. Tuzbu je krajem prosle godine u Njemackoj podnio Centar za ustavno pravo iz New Yorka. Americki ministar obranom sinoc je doputovao u Munchen a odmah po dolasku susreo se s ruskim kolegom Sergejom Ivanovim. U nedjelju ce o buducoj ulozi UN-a u svjetskoj sigurnosti govoriti glavni tajnik Kofi Annan koji po prvi put sudjeluje na konferenciji. U nedjelju se u Munchenu ocekuje i bivša prva dana senatorica Hillary Clinton. Hrvatsku ce predstavljati sef diplomacije u ostavci Miomir Zuzul.

Konferenciju osigurava cetiri tisuce policajaca a kao i prethodnih godina mirne demonstracije najavilo je nekoliko antiratnih organizacija.

XS
SM
MD
LG