Linkovi

New York: Otkriven novi agresivni soj HIV-a? (12/2/02) - 2005-02-12


"New York Times" piše o pojavljivanju novog, agresivnog soja virusa HIV-a u New Yorku. Ovaj rijetki soj HIV-a, piše njujorški dnevnik, vrlo je otporan na gotovo sve anti-retroviralne lijekove i brzo dovodi do obolijevanja od AIDS-a, a otkriven je prošli tjedan kod jednog Njujorčana. Vlasti su ovaj slučaj nazvale izuzetno zabrinjavajućim, te je svim bolnicama i liječnicima u gradu upućen poziv da testiraju svaki novi slučaj na moguću prisutnost novog agresivnog soja HIV-a. Novi soj otkriven je kod jednog četrdesetogodišnjaka, korisnika droga, koji je, kako se vjeruje, imao spolne odnose sa stotinama partnera. Neki stručnjaci, međutim, upozoravaju da se možda radi ne radi o novom soju, već o izoliranom slučaju, koji ne bi trebao izazivati posebnu zabrinutost. Prema postojećim statistikama, oko 88.000 Njujorčana živi s HIV-om, odnosno, AIDS-om, a, prema procjenama, još oko 20.000 ne zna da je zaraženo – piše "New York Times".

"Washington Post" jutros piše da američka vojska otpušta iz službe sve manji broj homoseksualnih osoba zbog njihovog spolnog opredjeljenja. Prema postojećim statistikama, broj otpuštenih homoseksualaca pao je s rekordnih 1.227 u 2001. na 653 prošle godine. Pentagon je počeo voditi statistike o takvim otpuštanjima prije osam godina. Prema politici Ministarstva obrane, vojnike se ne pita za njihovu spolnu orijentaciju, no od njih se očekuje da eventualnu homoseksualnost drže u tajnosti.

Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" prenosi agencijsku vijest da je popularnost predsjednika Busha u padu, pogotovo u dobnoj skupini preko 50 godina. Anketa izvještajne agencije Associated Press pokazuje da trenutno 54 posto ispitanika ne odobrava, dok ih 45 posto odobrava način na koji predsjednik obavlja svoj posao. Većina ispitanika u anketi izjavila je da ne podržava predsjednikovu domaću politiku, niti njegovu ekonomsku politiku, a broj onih koji smatraju da zemlja ide krivim putem porastao je s 51 posto u siječnju na 58 posto.

XS
SM
MD
LG