Linkovi

Ministar Rumsfeld u Iraku (11/2/05) - 2005-02-11


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld stigao je u iznenadni posjet američkim vojnicima u Iraku da bi osobno vidio kako protječe uvježbavanje novih iračkih oružanih snaga.

Ministar Rumsfeld stigao je u Irak rano u zoru. Njegov zrakoplov spustio se u Mosul gdje je obišao ranjene američke vojnike. U auditoriju vojne baze Rumsfeld je rekao okupljenim vojnicima da oni dijele zasluge za uspjeh iračkih izbora održanih prije dva tjedna. Prvi čovjek Pentagona kazao je da vojnici trebaju biti ponosni zato što su pomogli u oslobađanju iračkog naroda.

"Odajem počast svima koji su poginuli i ranjeni u ovoj borbi. Ponosni smo na njih i zahvalni. Uz našu zahvalnost oni imaju i našu predanost njihovoj nedovršenoj misiji.

Ministar Rumsfeld je kasnije, u jednoj isturenoj bazi koja služi kao sjedište koalicijskih snaga na sjeverozapadu zemlje, posjetio nove iračke vojnike te putem prevoditelja porazgovarao s njima. Uvježbavanje novih vojnika i policajaca te povećavanje njihovog broja glavni je prioritet Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Ministar Rumsfeld je nazočio i vojnim vježbama u sjevernom i središnjem dijelu Iraka. U jednoj bazi gledao je kako se irački komandosi spuštaju konopima iz američkog helikoptera simulirajući napad na jednu kuću koja je predstavljala uporište pobunjenika. On je, također, izvješten o suradnji iračkih i američkih snaga. Kasnije, tijekom sastanka s visokim američkim generalima u Bagdadu, ministar Rusmfeld je rekao da sigurnosne snage i politička situacija u Iraku pokazuju znakove napretka.

"Stalno govorimo da se politička, ekonomska i sigurnosna situacija poboljšava. Nadamo se da ćemo to vidjeti u Iraku kako bolje političke prilike dovode do unaprijeđenja sigurnosne situacije.

Ovo je bila osma posjeta ministra Rumsfelda Iraku i prva nekog višeg američkog dužnosnika od iračkih izbora 30. siječnja. Rumsfeld je rekao da uspjeh izbora uz sudjelovanje iračkih snaga u njihovom osiguravanju trebaju olakšati američkim saveznicima da učine više u uvježbavanju iračkih snaga. To je bila glavna poruka ovotjednog sastanka ministara obrane NATO saveza u Nici. Podsjetimo, glavni tajnik saveza izrazio je nadu da će sve zemlje učiniti nešto u razdoblju do održavanja sljedećeg summita NATO saveza, za deset dana.

XS
SM
MD
LG