Linkovi

Glumac Morgan Freeman - voditelj serije 'Ropstvo i nastanak Amerike' (11/2/05)  - 2005-02-11


Veljača je mjesec kada se u Sjedinjenim Državama posebna pozornost posvećuje obilježavaju povijesnog naslijeđa Amerikanaca afričkog podrijetla. Tim povodom PBS, mreža javne televizije, prikazuje dokumentarnu seriju u četiri nastavka o robovlasništvu te njegovim ekonomskim posljedicama.

Cilj serije “Ropstvo i nastanak Amerike” je – negirati široko rasprostranjene stereotipe o povijesti američkih crnaca te ukazati na malo poznate činjenice iz prošlosti ove skupine. Seriju vodi glumac Morgan Freeman. Dokumentarni je materijal kombiniran sa izlaganjima povjesničara i dramatizacijom pojedinih događaja iz povijesti ropstva.

Početak serije bavi se kolonijom Jamestown, u koju su robovi iz Afrike bili dopremljeni još 1619. godine. James Horton, povjesničar sa Sveučilišta George Washington kaže da mnogi ne znaju da prvi Afrikanci u Amerci nisu bili robovi, već kućna posluga, koja je radila na ugovor: "Prodali bi svoje usluge na rok od više godina, najčešće recimo sedam godina. Najvažnije u takvom aranžmanu bilo je to da takav rad nije bio robovski, niti se odnosio na obvezu služenja djece, potomaka tih ljudi."

Robovi su u Ameriku dolazili iz različitih krajeva Afrike, iz različitih plemena, tako da se često međusobno nisu niti razumjeli. To ukazuje na činjenicu da je afrička zajednica u Americi bila vrlo heterogena. Iako su robovi bili u većini, među crncima bilo je i slobodnjaka. Serija “Ropstvo i nastanak Amerike” koncentrira se na ljudske sudbine pojedinih robova koji su pokušali promijeniti nezavidan položaj u kojem su se našli. Jedna od njih je Mum Bett, žena koja je krajem osamnaestog stoljeća bila sluškinja u jednoj obitelji u Massachusettsu. Kako je upravo završila Američka revolucija, koja je tumačila da su svi ljudi jednaki i slobodni, Mum Bett se obratila sudu i zatražila da i ona postane slobodna. I uspjela je.

Američki građanski rat, u drugoj polovici 19. stoljeća, prethodio je ukinuću ropstva na cijelom teritoriju zemlje. Serija obrađuje ovo razdoblje kroz osobnu sudbinu Roberta Smallsa, roba koji je radio u luci Charleston, u Južnoj Karolini.

"Nakon što im je posao jednog dana bio gotov, on i neki njegovi kolege, zajedno s obiteljima, ukrcali su se kriomice na prazan brod koji je bio usidren u luci. Neprimjetno su isplovili, prošli pokraj položaja vojske Juga i prešli u vode koje je kontrolirala vojska Sjevera. Kad je došao do sjevernjaka, rekao im je – ‘možda bi ovaj brod mogao poslužiti starom Abeu’ – misleći na predsjednika Abrahama Lincolna" - priča James Horton.

Serija također objašnjava kakav je utjecaj na Ameriku i Europu u to doba imala proizvodnja pamuka, glavne poljoprivredne kulture na Jugu. Na plantažama pamuka radili su gotovo isključivo robovi. Profesor James Horton kaže da je proizvodnja pamuka, zajedno s drugim kulturama poput riže i duhana, ubrzala Industrijsku revoluciju:

"Početkom 19. stoljeća, Sjedinjene se Države počinju širiti na Zapad. Tamo se širi i proizvodnja pamuka, s vlastitim društvenim sistemom, ropstvom. Za Ameriku je pamuk tada bio vrlo važan. 1840. izvoz pamuka veći je od svih drugih izvoznih dobara koji iz Amerike odlaze u Europu. Ropski je rad postao time temelj nacionalne ekonomije."

Uz televizijsku seriju “Ropstvo i nastanak Amerike” izdana je i knjiga na ovu temu, kao i DVD. Podrobniji podaci o ovoj seriji mogu se naći na web sajtu mreže javne televizije – www.pbs.org.

XS
SM
MD
LG