Linkovi

Sjedinjene Države podržavaju demokratsku Ukrajinu (11/2/05) - 2005-02-10


Američki dopredsjednik Dick Cheney nedavno se sastao s Viktorom Juščenkom, novim demokratski izabranim predsjednikom Ukrajine. Cheney je kazao da, petnaest godina nakon što su demokratske revolucije srušile komunističke režime u središnjoj i istočnoj Europi, "sloboda nastavlja svoje postojano napredovanje u tom dijelu svijeta. Svojom hrabrošću, predanošću i mirnom odlučnošću, ukrajinski narod pokazao je svijetu nezaustavljivu moć volje naroda."

Sada treba početi težak posao provođenja reformi. Juščenko je izjavio da želi raditi na demokratizaciji svih aspekata života. Sjedinjene Države i zemlje Zapadne Europe obećale su pomoći Ukrajini u tranziciji na tržišno gospodarstvo. Dio tog procesa podrazumijeva dobivanje pristupa zapadnim tržištima kroz članstvo u Europskoj uniji. Da bi ostvario taj cilj, predsjednik Juščenko je obećao da će smanjiti poreze i osigurati da ih svi plaćaju. To je također izuzetno važno za smanjivanje korupcije, kazao je Juščenko.

"Moja vlada neće krasti, niti će krasti lokalne vlasti. Poslovni sektor će biti odvojen od politike. Uklonit ćemo nepotrebne prepreke i pretjerane propise, koji potiču korupciju. Administrativne reforme promicat će transparentnost vlade na svim razinama."

Dopredsjednik Cheney rekao je: "Slobodne zemlje stajale su uz Viktora Juščenka, kada je pravedno tražio da se čuje glas naroda. Slobodni svijet ponovno će stajati uz Juščenka dok bude radio na konsolidiranju napredovanja demokracije u Ukrajini i dok bude jačao blagostanje i pravdu u vlastitoj zemlji."

XS
SM
MD
LG