Linkovi

Sindrom slomljenog srca (11/2/05) - 2005-02-10


Slomljeno srce doista vas može koštati zdravlja. Najnovije istraživanje pokazuje da nekim ljudima u emocionalno stresnim situacijama, kao što je nenadana smrt voljene osobe, može zakazati srce.

Znanstvenici Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu proveli su istraživanje na 19 osoba bez prethodnih zdravstvenih problema, koji su u nakon stresnog događaja počele pokazivati simptome kardiomiopatije – bolove u grudima, probleme s disanjem i nizak krvni tlak. Niz testova, uključujući krvne probe i angiograme, pokazao je da su svi ispitanici imali ozbiljnu disfunkciju na lijevoj strani srca. No, samo dva tjedna kasnije, svi srčani problemi nestali su sami od sebe, bez trajnih posljedica. Znanstvenici su otkrili da su pacijenti u istraživanju imali abnormalno visoke razine hormona stresa, koji mogu biti toksični za srčani mišić, te su zaključili da se privremeno slabljenje srca može pripisati djelovanju ovih hormona.

Privremeno oštećenje srca nije tako učestalo kao pravi srčani udar, koji trajno oštećuje srčane mišiće. No, znanstvenici su zaključili da narodno vjerovanje da se može "umrijeti od žalosti" zapravo ima opravdanje u stvarnosti. Znanstvenici su ovaj fenomen nazvali "sindromom slomljenog srca", te upozoravaju da su njemu podložnije žene, nego muškarci, ističući da je, kao i u svemu, i ovaj sindrom "bolje spriječiti nego liječiti" urednim životom, dobrom prehranom, kretanjem i opuštanjem.

XS
SM
MD
LG