Linkovi

Ministri NATO-a dogovorili proširenje misije u Afganistanu (11/2/05) - 2005-02-10


Ministri obrane NATO saveza su na sastanku u Nici postigli sporazum o proširenju mirovne operacije saveza u Afganistanu i na zapadni dio te zemlje. Kako javlja Roger Wilkison, ta je odluka donesena nakon što su Sjedinjene Države i još tri saveznice ponudile snage za tu operaciju.

NATO se mjesecima borio s problemom što nema dovoljno vojnika za misiju na zapadu Afganistana, u okviru plana o proširenju mirovnih operacija na najveći dio te zemlje.

Misija NATO-a u Afganistanu obuhvaća proširenje vlasti afganistanske vlade na cijelu zemlju.

Glavni tajnik saveza Jaap de Hoop Scheffer rekao je ministrima obrane država članica da saveznici moraju učiniti više kako bi osigurali vojnike za savezničke operacije, nakon što se donese politička odluka o poduzimanju operacije.

Sjedinjene Države, međutim, posljednjih mjeseci traže od saveznika da pojačaju sudjelovanje ne samo u Afganistanu, već i u Iraku, gdje savez pokušava organizirati obuku iračkih časnika. Međutim, ta operacija je onemogućena time što neke zemlje ne pristaju da njihovi vojnici odu u Irak. Neke od tih zemalja ponudile su da će obučavati iračke snage sigurnosti izvan Iraka.

Glavni tajnik de Hoop Scheffer također je rekao da kad se jednom donese politička odluka o operacijama poput onih u Afganistanu i Iraku, tad treba biti spreman na osiguravanje osoblja, materijala i sredstava potrebnih za tu misiju….Stoga je glavni tajnik Scheffer kazao da je cilj saveza dobiti obećanje od svih 26 članica da će sudjelovati u misije obuke iračkih snaga prije summita NATO-a, koji počinje krajem mjeseca: "Namjera mi je - a to je i namjera saveznika – da do summita 22. veljače sve saveznice pristanu podržati misiju obuke bilo u Iraku, izvan Iraka ili samo kroz financijsku pomoć."

Inače, dužnosnici saveza su izjavili da je dosad najmanje 10 zemalja obećalo osoblje za misiju obuke iračkih snaga.

XS
SM
MD
LG