Linkovi

Besplatnim zemljištem do novih stanovnika (10/2/05) - 2005-02-09


Nekoliko mjesta u središnjem dijelu Sjedinjenih Država nudi besplatno zemljište onima koji odluče u njih preseliti i tamo izgraditi kuću.

Mjesta u pretežito ruralnom Kansasu nadaju se da će tako privući nove stanovnike nakon više desetljeća osipanja stanovništva uzrokovanim propašću malih obiteljskih farmi i odljevom mladih u velike gradove. Mjesta kao svoje prednosti obično navode nisku stopu kriminala i dobre uvjete za lov i ribolov, ali rijetko spominju nedostatke – izuzetno hladne zime i teško zapošljavanje.

Kako javlja list "USA Today", u barem jednom mjestu ova je strategija do sada dala rezultata – gradić Marquette je dobio stotinu novih stanovnika i tako povećao broj stanovnika na – 620. Gradska uprava ponudila je besplatno svih 20 parcela u središtu, pa je njihovo mjesto dobilo 20 novih kuća. Od novih prihoda, uprava je obnovila centar mjesta, otvorila popularni muzej biciklizma i počela promicati turizam. Sve to je stanovnicima Marquettea pomoglo da spase osnovnu školu, čiji potencijalni gubitak ih je i naveo na to da počnu tragati za novim stanovnicima.

XS
SM
MD
LG