Linkovi

Condoleezza Rice o izraelsko-palestinskim razgovorima (10/2/05) - 2005-02-09


8. veljače, tijekom sastanka u egipatskom ljetovalištu na Crvenom moru, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i izraelski premijer Ariel Sharon objavili su prekid neprijateljstava. Egipatski predsjednik Hosni Mubarak i jordanski kralj Abdullah također su sudjelovali na sastanku. Abbas je rekao da su dvije strane "složile prekinuti sve oblike nasilja nad svim Palestincima i Izraelcima bilo gdje."

Izrael je naznačio da će, ukoliko prestanu palestinski napadi, obustaviti ciljano ubijanje militanata i pustiti na slobodu do devet stotina palestinskih zatvorenika. Izrael je također najavio povlačenje svojih snaga iz Betlehema, Jerihona, Ramale i drugih dijelova Zapadne obale, kao i uklanjanje kontrolnih točaka i blokada koje su otežavale kretanje Palestincima.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da su izbor Abbasa za palestinskog predsjednika i odluka Izraela da se povuče iz naselja u pojasa Gaze i iz nekoliko mjesta na Zapadnoj obali dali novi zamah nastojanjima da se riješi izraelsko-palestinski sukob.

"Imamo novu priliku da učinimo nešto doista dramatično, zahvaljujući izraelskoj odluci o povlačenju iz Gaze i sa Zapadne obale. Ne mogu dovoljno istaknuti koliko je povijesna i temeljita ta odluka, da je, nakon svih pomaka naprijed i nazad u zadnjih trideset i nešto godina, povrat teritorija veliki korak unaprijed," kazala je.

Državna tajnica Rice imenovala je generala Williama Warda, aktualnog zamjenika generala koji zapovijeda američkim kopnenim snagama u Europi, koordinatorom za sigurnost na Srednjem istoku. General Ward nadzirat će rasprave o sigurnosti između Izraela i Palestinaca, te će pomagati palestinskim vlastima u reformiranju snaga sigurnosti. Sjedinjene Države također su obećale izdvojiti 40 milijardi dolara za projekte pomoći palestinskoj upravi u sljedećih tri mjeseca.

Predsjednik George Bush izjavio je u svojem govoru o stanju nacije da "je cilj – dvije demokratske države, Izraela i Palestine, koje žive u miru jedna uz drugu, na dohvat ruke, te da će im Amerika pomoći u ostvarivanju tog cilja."

XS
SM
MD
LG