Linkovi

Liberalni Vermont ima najvišu stopu mobilizacije među rezervnim vojnim sastavom u Iraku (9/2/05) - 2005-02-09


Dnevnik Washington Post piše o doprinosu koji ratnom naporu u Iraku daju stanovnici Vermonta, najmanje savezne države koja u Americi ima imidž liberalne i anti-ratne savezne države. No, bez obzira na liberalnu reputaciju, Vermont ima najvišu stopu mobilizacije među rezervnim sastavom, odnosno pripadnicima Nacionalne garde. Stotine stanovnika Vermonta služe u Iraku, posebno u raznih specijalističkim postrojbama.

Suprotnosti između onih koji se protive ratu u Iraku, i onih koji podržavaju vladinu politiku posebno su očite prilikom odavanja počasti poginulim vojnicima – piše Washington Post. U kolovozu prošle godine, gradska skupština mjesta Battleboro odbacila je inicijalnu ideju da se po prvom palom vojniku iz tog gradića nazove jedan most. Razlog – komemorativni tekst koji je trebao biti uklesan na mostu zvučao je mnogim građanima previše šovinistički – piše Washington Post.

******

Dnevnik International Herald Tribune izvještava o obilježavanju 60. godišnjice savezničkog bombardiranja Dresdena, koja se održava u nedjelju.

Lokalne vlasti u pokrajini Saskoj, čiji je Dresden glavni grad, brine mogućnost da bi komemoraciju mogli zlouporabiti pripadnici ekstremne desnice, koji britansko i američko bombardiranje grada uspoređuju s nacističkim holokaustom nad Židovima.

“Intenzivno bombardiranje Dresdena počelo je 13. veljače 1945. godine, trajalo je 12 tjedana, u njemu je stradalo oko 25 tisuća civila. Cilj je bio prisiliti Njemačku na predaju” – piše International Herald Tribune.

Ekstremno desna Nacionalna demokratska stranka najavila je alternativnu komemoraciju žrtvama, prosvjedujući – kako kaže – protiv “selektivnog pamćenja kada su u pitanju žrtve drugog svjetkog rata.” Ova je stranka na lokalnim izborima za parlament Saske osvojila gotovo 10 posto glasova.

Veće, etablirane stranke – socijaldemokrati, kršćanski demokrati i zeleni – na službenoj komemoraciji žrtvama planiraju naglasiti činjenicu da su civilne žrtve u Dresdenu prvenstveno posljedica zločinačke politike nacista, koji su počeli rat i bombardiranjem prethodno razorili na desetke europskih gradova.

No, ostaje zabrinutost da bi ekstremnim desničarima ova godišnjica mogla poslužiti za pridobivanje novih pristaša. International Herald Tribune navodi riječi čelnika zelenih u Saskoj koji kaže da je uspon ekstremne desnice na teritoriju bivše Istočne Njemačke posljedica toga što lokalni političari ne tragaju za kompromisom, ne vode istinski dijalog, već se često povode za autoritarnim instiktima iz prošlosti.”

XS
SM
MD
LG