Linkovi

Svečana dodjela Oscara - dinamičnija i interaktivnija (9/2/05) - 2005-02-09


Ovogodišnja svečana dodjela Oscara, koja će se u Hollywoodu održati 27. veljače, razlikovat će se od prethodnih. Sučeljen s činjenicom da gledanost ove manifestacije u Americi opada, te zamjerkama da je dodjela Oscara u pravilu preduga, zamorna i dosadna, producent Gil Cates odlučio je uvesti nekoliko promjena.

Prvo, za voditelja je angažirao komičara Chrisa Rocka, čiji je stil - u usporedbi s prethodnim voditeljima poput Whoopi Goldberg ili Billyja Crystala - izravniji i agresivniji, a humor smjeliji i kontroverzniji.

Drugo, Gil Cates - kojem će ovo biti 12. dodjela Oscara koju režira - najavljuje drugačiji način prezentacije nagrada. Cilj mu je - kako je rekao dnevniku Los Angeles Times - da se na ekranu vidi što više nominiranih umjetnika, a ne samo dobitnici nagrade. Uz to želi da cijela priredba bude dinamičnija.

Zbog toga će u nekim kategorijama pozornicu djeliti svi nominirani, dok će ponekad nagrada biti dodjeljena ne s pozornice, već iz publike, gdje će stajati prezenter, osoba koja otvara omotnicu s imenima nominiranih i dodjeljuje Oscara pobjedniku. U nekim kategorijama pak, Oscar će se dodijeliti na tradicionalan način i pobjednik će se ustati sa svog sjedala u publici i doći na pozornicu - te održati kratki govor.

Upravo je taj kratki govor - u kojem se dobitnik Oscara obično dugo zahvaljuje, uz poneku suzu - nešto što bi se također trebalo promijeniti, smatra Gil Cates. Na nedavnom neformalnom susretu svih nominiranih za Oscare, Gil Cates je govorio među ostalim i o tome kakav pobjednički, prigodni govor nakon dodjele Oscara, ne bi trebao biti. Njemu, kao vjerojatno i mnogim gledateljima, najviše ide na živce kada dobitnik izvadi list papira na kojem je cijeli popis osoba kojima se pred kamerama treba zahvaliti. "Ako to učinite, propali ste već na početku. Zaboga, recite nešto kratko i originalno" - posavjetovao je okupljene Gil Cates.

Producent Cates nada se da će ovakva, promijenjena dodjela Oscara biti dinamičnija, interaktivnija, te da će se televizijski gledatelji, makar na neizravan način, osjećati dijelom ovog velikog hollywoodskog spektakla.

XS
SM
MD
LG