Linkovi

RH i SAD potpisale sporazum o očuvanju američke baštine u inozemstvu (10/2/05) - 2005-02-09


Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić i predsjednik komisije Sjedinjenih Država za očuvanje američke baštine u inozemstvu, Warren Miller, potpisali su jučer Sporazum o očuvanju američke imovine u Hrvatskoj. Sa svečanosti koja je održana u Bijeloj kući izvještava Ivica Puljić:

Prema tom sporazumu strane vlade, kao i američka vlada, obvezne su zaštiti kulturnu baštinu manjina, osobito imovinu žrtava genocida počinjenog tijekom Drugog svjetskog rata, kao i onih koji su bili pod komunističkim režimima.

Predsjednik Komisije Warren Miller u svom je govoru napomenuo da ovaj sporazum reafirmira činjenicu da hrvatska vlada prepoznaje i da je odlučna zaštiti prava svojih etničkih i vjerskih manjina. No, napomenuo je da je Hrvatska dva puta u prošlom stoljeću bila poprište užasnog nasilja uz naklonost države, a uperenog protiv manjina:

"Ustaški režim je nametnuo rasne zakone protiv Židova i Roma te je pokrenuo brutalnu kampanju protiv Srba s ciljem njihovog prevođenja na katolicizam. Odbijanje je značilo smrt. Tijekom tog terora ubijeno je najmanje pola milijuna civila."

Etničke tenzije i čišćenja su se ponovila devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je etničko čišćenje u bivšoj Jugoslaviji rezultiralo smrću tisuća osoba. Hrvatski čelnici i neki od njihovih sunarodnjaka aktivno su sudjelovali u tim barbarskim djelima.

Warren Miller je izjavio da sadašnja vlada pokazuje volju da se sučeli s bolnom prošlošću te da su novi čelnici odlučni promicati toleranciju i pluralizam. Warren Miller je u svom govoru posebno izrazio zahvalnost hrvatskom predsjedniku Mesiću za njegovu ispriku za zločine nad Židovima tijekom Drugog svjetskog rata.

Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić je istaknuo kako je ponosan što je hrvatska vlada odbacila i osudila sve oblike ekstremizma, radikalizma te rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju. ”Moderna Hrvatska utemeljena je na vrijednostima i dostignućima anti-fašizma. Isto tako želim naglasiti da je Hrvatska imala jedan od najjačih antifašističkih pokreta u Europi” – kazao je ministar Biškupić koji je želio naglasiti da je riječ o bilateralnom sporazumu:

"Nakon potpisivanja američka komisija treba provesti istraživanje kako bi se identificirale lokacije na kojima su smješteni spomenici kulture s ciljem njihovog očuvanja. Inače, jedna od najvećih poteškoća u realizaciji ovog projekta, koji uglavnom obuhvaća imovinu Židova, jeste – kako pronaći novac za obnovu neke lokacije ili spomenika."

Američka vlada, naime, ne financira prezervaciju projekata - kaže gospodin Miller. Jedina iznimka je Bosna i Hercegovina kojoj je Washington donirao na stotine tisuća dolara u tu svrhu. Treba reći da gotovo sav novac dolazi iz privatnih donacija, sakupljenih uglavnom u Americi.

XS
SM
MD
LG