Linkovi

Raspojasani Mardi Gras - sjena na kulturnim tradicijama New Orleansa (9/2/05) - 2005-02-08


Danas počinje Korizma. U mnogim zemljama to je ujedno i kraj tradicionalnog karnevala, fašnika. U New Orleansu, u saveznoj državi Louisiana, završio je jučer najpoznatiji američki karneval – Mardi Gras. Nesputano i pomalo divlje slavlje baca u sjenu kulturne tradicije ovog dijela Amerike, u kojem su snažni francuski utjecaji.

Glazbe i zabave uopće u Francuskoj četvrti uvijek ima napretek, a pogotovo u doba Mardi Grasa. Ta je svetkovina za ovaj grad na obali Meksičkog zaljeva također i dobar biznis – turisti tada u gradskoj blagajni ostave otprilike milijardu dolara. No, gradske vlasti bi željele da svijet prepozna New Orleans ne samo kao mjesto gdje se održavaju ulične zabave s mnogo alkohola i dosta golotinje – što se najčešće može vidjeti na televiziji - već i kao grad u kojem karneval ima duboku kulturnu tradiciju. Laura Claverie iz gradskog turističkog ureda naglašava da je Mardi Gras događaj u kojem može uživati cijela obitelj. Recimo, u dva tjedna koliko traje Mardi Gras održava se oko tridesetak uličnih parada. Pokažite mi dijete koje u tome ne uživa – pita nas naša sugovornica te dodaje.

"Postoji snažan osjećaj tradicije, važnosti lokalne kulture. Želimo slaviti Mardi Gras na način kako je to činjeno u prošlosti, ali se naravno i dobro zabaviti," kaže Laura Claverie.

Što se tiče notornih alkoholnih bakanalija u Ulici Bourbon, Laura Claverie kaže da to nije dio tradicionalnog imidža new Orleansa.

"To nije pravi Mardi Gras. Ne preporučujem vam da idete u Francusku četvrt na taj dan. Sve je krcato pijanih mladih ljudi, koji čine raznovrsne nepodopštine u nadi da im roditelji nikad neće saznati što se u New Orleansu zaista događalo," priča naša sugovornica.

Parade Mardi Grasa prolaze Avenijom Charles. Voditelj najpoznatije parade, Rex parade, u pravilu stane ispred kuće odvjetnika Billa Gracea, koja je u New Orleansu povijesno mjesto.

"1907, vođa parade je bio moj pra-pradjed, i on se zaustavio ispred svoje kuće, kako bi nazdravio svojoj obitelji. Od tada se parada uvijek tu zaustavlja, na kućnom broju 2525," rekao je.

Bill Grace naglašava da paradu financiraju lokalne društvene organizacije i stanovnici ove četvrti, a ne korporacije, kao što je često slučaj na ovakvim velikim događajima. Pripreme za paradu, pogotovo izrada živopisnih pokretnih pozornica, počinju nekoliko mjeseci prije korizme. Jednu od glavnih uloga tu ima Stephen Hales, po zanimanju liječnik, a hobijem velik entuzijast karnevala.

"Posebno nam je drago što se način izrade i izgled tih pokretnih pozornica nije promijenio u zadnjih stotinu godina. Nema tu plastike. Figure se rade od papira, žice, ljepila i boje - kao što se se radile i početkom prošlog stoljeća. Kada se konačno na karnevalu pojave na ulici, onako blještave, to je krasan prizor," kaže Hales.

Tema ovogodišnjeg karnevala je Kina, njezina mitologija, glazba, arhitektura. Lokalne škole organiziraju cjelodnevne izlete na Mardi Gras, koji time postaje na samo zabavna već i obrazovna priredba.

XS
SM
MD
LG