Linkovi

Državna tajnica Rice pozvala Europljane da zaborave neslaganja oko Iraka (9/2/05) - 2005-02-08


Američka državna tajnica Condoleezza Rice je u svojem glavnom vanjskopolitičkom govoru tijekom svojeg prvog službenog puta u inozemstvo pozvala Francusku i druge tradicionalne američke saveznike da okrenu leđa ranijim neslaganjima oko Iraka i da otvore novo poglavlje u odnosima sa Sjedinjenim Državama. Gospođa Rice rekla je studentima u Parizu da širenje slobode, pod vladavinom zakona, predstavlja najbolju nadu za napredak u svijetu.

Gospođa Rice je održala govor u Slobodnoj školi političkih znanosti u Parizu. Ankete pokazuju da je francuska javnost još uvijek skeptična prema administraciji predsjednika Busha. Državna tajnica rekla je okupljenima – studentima, nastavnicima i sadašnjim i bivšim francuskim dužnosnicima – da Amerikanci i Europljani postižu najveće uspjehe kada odbijaju prihvatiti neprihvatljivi status quo i kada svoje vrijednosti koriste za promicanje slobode.

"Postigli smo mnogo zajedno…Prije samo desetak godina, jugoistok Europe bio je u plamenu. Danas surađujemo na trajnom pomirenju na Balkanu i na punoj integraciji Balkana u Europu" - kazala je čelnica američke diplomacije. Dodala je da se Sjedinjene Države i Europa slažu u vezi mnogih isprepletenih prijetnji kojima su izložene, kao što su terorizam, regionalni sukobi, širenje oružja, propale države i organizirani kriminal, te da je došao trenutak da okrenu leđa sukobima u prošlosti.

"Došlo je vrijeme da otvorimo novo poglavlje u našim odnosima, novo poglavlje u našem savezu. Amerika je spremna surađivati s Europom, a Europa mora biti spremna surađivati s Amerikom. Na kraju krajeva, povijest nas neće suditi prema razilaženjima, nego prema postignućima" - izjavila je Condoleezza Rice.

Američka državna tajnica je dodala da Sjedinjene Države i druge demokratske zemlje imaju povijesnu odgovornost da oblikuju globalnu ravnotežu snaga u korist slobode. Govoreći u Iraku, gospođa Rice se nije vratila na debatu kakva se vodila prije rata, već je umjesto toga istaknula hrabrost i odlučnost Iračana koji su glasali na nedavnim izborima, te je kazala da zapadne zemlje moraju uzvratiti solidarnošću i darežljivošću. Također je kazala da koalicijske snage moraju ostati uz njih i održavati sigurnost, dok iračke snage ne budu u stanju preuzeti taj zadatak. Što se tiče iračke pobune, gospođa Rice je kazala da pobunu predvodi radikalna manjina koja pokušava spriječiti zaživljavanje demokracije u regiji.

"Današnji radikalni islamisti idu nasuprot plimi ljudskog duha. Oni uspijevaju ući u naslove zbog svoje brutalnosti, ali se nalaze na marginama islama kao velike svjetske religije i bore se protiv budućnosti," rekla je.

Državna tajnica također je pozdravila najnovije korake prema oživljavanju srednjoistočnog mirovnog procesa.

XS
SM
MD
LG