Linkovi

Izvještaj UN-a o Sudanu (9/2/05) - 2005-02-08


Komisija Ujedinjenih naroda zaključila je da brojni zločini počinjeni u pokrajini Darfur u Sudanu predstavljaju ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Ujedinjeni narodi kažu da su paravojne snage sudanskih Arapa, poznate kao janjaweedi, uništile oko dvije tisuće sela.

Njihovi napadi usmjereni su prije svega na pripadnike crnačkih afričkih plemena Fur, Masalit i Zaghawa u Darfuru. Pri tome su ubijene tisuće civila, a postoje i brojni izvještaji o nasilju i silovanju žena. U Darfuru je raseljeno više od milijun ljudi, dok ih još 200 tisuća živi kao izbjeglice u susjednom Čadu.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher komentirao je izvještaj Ujedinjenih naroda.

"Došli smo do pravnog zaključka, koji je iznio i državni tajnik Colin Powell u rujnu prošle godine, da su se genocid i svi njegovi aspekti – zločini, njihov utjecaj na etnički sastav, te nakana iza tih zločina, - dogodili u tom trenutku i da su za njih odgovorni janjaweedi. Nije se dogodilo ništa što bi promijenilo te zaključke," izjavio je glasnogovornik Boucher.

U izvještaju Ujedinjenih naroda kaže se da "takva kršenja međunarodnog zakona, kao što su zločini protiv čovječnosti ili ratni zločini velikih razmjera mogu biti podjednako odvratni i ozbiljni kao i genocid. Upravo se to," kaže se nadalje u izvještaju, "dogodilo u Darfuru, gdje su počinjeni mnogobrojni zločini velikih razmjera, koji do sada nisu kažnjeni."

Sukob u Darfuru na zapadu Sudana započeo je 2003., kada su pobunjenici Sudanskog oslobodilačkog pokreta odgovorili napali vladine objekte. Sudanska vlada odgovorila je podržavajući arapske paravojne snage u njihovim napadima na pobunjenike i civile. Glasnogovornik State Departmenta Boucher izjavio je da će Sjedinjene Države nastaviti surađivati s Ujedinjenim narodima i drugima "na zaustavljanju nasilja i zločina."

"Nastavljamo podržavati nastojanja na traženju političkog rješenja, u kojima sudjeluju afričke zemlje poput Nigerije," rekao je.

Došlo je vrijeme da odgovorni za zločine u Darfuru polože račune. "Ne radi se samo o tome što piše u izvještajima," kazao je glasnogovornik State Departmenta Boucher, dodajući: "Strašne stvari koje se događaju u Darfuru treba zaustaviti."

XS
SM
MD
LG