Linkovi

Vladina proračunska štednja nepopularna na Capitol Hillu (8/2/05) - 2005-02-08


Dnevnik Washington Post analizira prijedlog saveznog proračuna za fiskalnu 2006. godinu, koja počinje 1. listopada. Predsjednik George Bush ga je jučer poslao Kongresu Sjedinjenih Država.

Prijedlog proračuna prilično je radikalan – predviđa se ukidanje ili "osjetno rezanje” čak 150 federalnih programa – od koji svaki, primjećuje Washington Post, ima sponzore na Capitol Hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država.

Ovaj washingtonski dnevnik izdvaja neke od programa kojima – ako Kongres izađe u susret Bijeloj kući – prijeti nestanak. Od 2006, savezna vlada prestala bi subvencionirati željezničku mrežu Amtrak, koja je posebno bitna za istočni dio zemlje. “Nestali” bi i vladini projekti održavanja i obnove plaža – vrlo popularan program kojeg se kongresmeni, predviđa Washington Post, sasvim sigurno neće htjeti odreći, zbog nezadovoljstva građana u njihovim izbornim okruzima. Posebno će biti nepopularni “rezovi” na području obrazovanja – gdje će ih ako se sluša izvršnu vlast – biti podosta.

Vlada također želi Agenciji za zaštitu okoliša “oduzeti” nekih 170 milijuna dolara iz programa za testiranje kvalitete pitke vode. U poljoprivredi, vladine subvencije individualnim farmerima pale bi za pet posto, a individualni farmer ne bi od vlade, na ime subvencija, mogao dobiti više od 250 tisuća dolara godišnje.

“George Bush je i prošlih godina pokušao ‘srezati’ većinu ovih programa, no nije uspio, iako je njegova stranka ima većinu u Kongresu. To bi se moglo dogoditi i ove godine – predviđaju analitičari koje citira Washington Post.

+++++++

Najtiražniji američki dnevnik USA Today piše o tome kako je državna tajnica Condoleezza Rice, prilikom posjeta područjima pod Palestinskom upravom na Zapadnoj obali vrlo upadljivo dala na znanje da Washington ne želi imati ništa s Yaserom Arafatom, pa čak i onda kada više nije živ.

Naime, šefica američke diplomacije prošla je, ne zaustavljajući, se vrlo blizu pored groba bivšeg palestinskog čelnika, u pratnji svojih domaćina.

Washington od 2000. godine, od neuspješnih pegovora u Camp Davidu, pa do Arafatove smrti nije želio imati kontakte s pokojnim čelnikom Palestinaca, smatrajući ga odgovornim za terorističke napade na Izrael.

USA Today navodi izjave dvojice arapskih novinara koji smatraju da je Condoleeza Rice uvrijedila Palestince, nedolaskom na grob Jasera Arafata. Shibley Telhami, stručnjak za Srednji istok koji predaje na Sveučilištu Marylanda pak tvrdi da ovaj potez pokazuje da je na Srednjem istoku "počelo novo post-Arafatovo doba, u kojem ljudi očekuju stvarne promjene, a ne tek puke geste.”

XS
SM
MD
LG