Linkovi

Kritiziranje poslodavca putem bloga - samo na vlastiti rizik (7/2/05) - 2005-02-07


Dnevnik "Christian Science Monitor" piše o rizicima vezanim uz vođenje bloga – interaktivnog dnevnika na Internetu kojeg, pokazuje jedno istraživanje, vodi oko osam milijuna Amerikanaca.

Neki od njih koji na svom blogu kritiziraju svog poslodavca otkrivaju da to može biti prilično opasna zabava. Naime, njihov identitet se često brzo otkriva, a kritičnost se “nagrađuje” otkazom s posla. Ako vodite blog – kaže jedna novinarka iz Južne Karoline otpuštena zbog bloga – najbolje je da pišete o kućnim ljubimcima ili kuhinjskim receptima. Jer kaže ona, ako kritički pišete o svom šefu i kolegama s posla vrlo lako vam se može dogoditi da ćete izgubiti posao.

Curt Hopkins, slobodni novinar iz San Francisca, prikupio je dokumenataciju o dvadesetak bloggera iz Amerike koji su izgubili posao. Jedna bivša stjuardesa izgubila je posao zbog toga što je na Internetu objavila svoje napola obnažene fotografije – u uniformi svog poslodavca. Jedna Internet tvrtka otpustila je svoju uposlenicu zato jer je na svom blogu pisala o tehničkim problemima svoje kompanije. Dnevni list koji izlazi u St. Louisu otpustio je jednog od svojih novinara koji je na svom blogu kritički analizirao pisanje lista u kojem radi.

Odvjetnici koji se bave radnim pravom kažu da je pisanje bloga i pravne posljedice vezane uz to još uvijek “neistraženi teritorij”. Neke savezne države štite privatnost svojih građana, tako da se otpust s posla ne može dobiti niti zbog pušenja marihuana ili kockanja, dok druge takve zakone nemaju.

Uglavnom, “slijedite svoje snove, no nemojte se začuditi ako zbog kritički intoniranog bloga izgubite posao” – upozorava jedna pravna stručnjakinja.

******

Dnevnik "International Herald Tribune" piše o Amerikancima koji su se odselili u Kanadu zbog toga što ne žele živjeti u državi koja – kako tvrde – “u političkom smislu skreće previše u desno.”

O ovome se nakratko pisalo nakon pobjede Georgea Busha na predsjedničkim izborima u studenom.

Jedan kanadski odvjetnik navodi podatak da se 2003. – posljednje godine za koju postoje statistički podaci - u Kanadi naselilo oko 6 tisuća Amerikanaca. Ako se godinu dana kasnije broj i utrostručio, to još uvijek nije velik odliv.

Amerika teško da će se isprazniti – navodi se u članku. Sjedinjene Države imaju gotovo 300 milijuna stanovnika, a svake godine u zemlju se legalno useli oko milijun stranaca.

Međutim, "International Herald Tribune" navodi riječi 56-godišnjeg Christophera Keya, veterana rata u Vijetnamu, iz savezne države Washington, koji kaže da “voli Ameriku ali da se ona u posljednje četiri godine toliko promijenila, postavši nešto drugo od onog u što je on vjerovao.” Christopher Key je prodao svoju kuću u blizini Seattlea i traži novu, ali preko obližnje granice, u kanadskoj pokrajini Britanska Kolumbija.

XS
SM
MD
LG