Linkovi

Nakon četiri godine, na Srednjem istoku - 'razdoblje pravog mira' (7/2/05) - 2005-02-07


Američka državna tajnica Condoleezza Rice stigla je na Srednji istok u sklopu napora da se zaustavi nasilje i udahne novi život mirovnom procesu na Srednjem istoku.

U svojem redovitom godišnjem govoru o stanju nacije, predsjednik Bush je izjavio da počeci reformi i demokracije na palestinskim teritorijima razbijaju – kako je kazao - stare začarane krugove nasilja i neuspjeha. Predsjednik je najavio da će gospođa Rice razgovarati s premijerom Sharonom i predsjednikom Abbasom o zaustavljanju palestinskog terorizma i izgradnji institucija mirne, neovisne i demokratske države: "Da bismo pomogli u promicanju te demokracije, zatražit ću od Kongresa da izdvoji 350 milijuna dolara za podršku palestinskim političkim, ekonomskim i sigurnosnim reformama. Cilj – da dvije demokratske zemlje Izrael i Palestina žive jedna uz drugu u miru – sada je na dohvat ruke. Amerika će pomoći u ostvarenju tog cilja."

Obje strane su, kako se čini, spremne na poduzimanje mjera za jačanje međusobnog povjerenja. Izrael je najavio planove o puštanju na slobodu stotina palestinskih zatvorenika, nakon što su Palestinci poduzeli mjere za zaustavljanje napada na Izrael.

Ziad Abu Amr je član palestinskog zakonodavnog vijeća u Gazi. On kaže da je ovo je prvi puta od izbijanja palestinskog ustanka 2000. da su palestinske snage sigurnosti razmještene u Gazi, kako bi spriječile napade militanata na Izrael: "Izraelci cijene ovaj potez kao znak da smo ozbiljni. Mislim da konačno vidimo nešto što nismo vidjeli u zadnje četiri godine. Imamo razdoblje pravog mira, koje će, nadamo se, dovesti do službenog primirja između Izraela i Palestinaca."

Otkako je palestinski preedsjednik Mahmoud Abbas počeo poduzimati korake za zaustavljanje napada na Izrael, Izraelci su počeli pregovarati o povlačenju vojnika iz nekih dijelova Zapadne obale. Amnon Lipkin-Shahak je bivši načelnik združenog stožera izraelske vojske, koji danas radi kao savjetnik zamjenika premijera Shimona Peresa. On pozdravlja najnovije palestinske poteze i smatra da danas ima razloga za optimizam: "Ukoliko palestinska uprava barem na početku uspije uvesti red i održati situaciju pod kontrolom, to će biti vrlo obećavajući novi početak."

Savjetnik premijera Sharona Eival Gilady bio je jedan od arhitekata plana o izraelskom povlačenju iz pojasa Gaze i dijelova Zapadne obale. "Da li da ostanemo gdje smo sada, uz istu razinu svakodnevnog trvenja, uz ubijanje i smrt, uz lošu gospodarsku i sigurnosnu situaciju, ili da se preselimo na bolje mjesto, gdje možemo smanjiti na najmanju mjeru napade, gdje možemo prerazmjestiti naše snage i maknuti se iz svakodnevnog života Palestinaca? Tako da mogu sjesti u auto i ići kuda žele bez izraelskih kontrolnih točaka. Mislim da bismo time podržali stvaranje uvjeta koji će dozvoliti Palestincima da provedu potrebne reforme" - objašnjava Eival Gilady.

Amnon Lipkin-Shahak kaže da u tom procesu obje strane trebaju pomoć međunarodne zajednice i Sjedinjenih Država: "Protekle četiri godine gotovo su potpuno uništile palestinsko gospodarstvo. I izraelsko gospodarstvo platilo je veliku cijenu. Trebat će nam američka pomoć na gospodarskom planu. Mislim da i Palestinci i Izraelci vjeruju da su Sjedinjene Države sada glavna sila, koja može pokrenuti mirovni proces naprijed."

Državna tajnica Condoleezza Rice izrazila je nadu da će se Izraelci i Palestinci moći koncentrirati na tzv. putokaz za mir, mirovni prijedlog koji predviđa postupno ispunjavanje uvjeta koji bi za nekoliko godina doveli do uspostavljanja palestinske države.

XS
SM
MD
LG