Linkovi

Harlemska renesansa (7/2/05) - 2005-02-07


Veljača je u Sjedinjenim Državama 'Mjesec povijesti crnaca', prilika da se oda priznanje postignućima Amerikanaca afričkog podrijetla. U današnjem prilogu Marshe Jones osvrnut ćemo se na kulturni pokret Harlemske renesanse.

Harlemska renesansa, do koje je došlo dvadesetih godina prošlog stoljeća, na neki je način bila cvjetanje kulture Amerikanaca afričkog podrijetla. Prije toga, crnačka kultura i njezin utjecaj na američku kulturu u širem smislu nije bio prepoznat – kaže Laban Carrick Hill, autor knjige "Harlem Stomp", svojevrsne kulturne povijesti Harlemske renesanse. "S usponom Harlemske renesanse crnačka je kultura počela biti uvažavana u smislu utjecaja na američku sveukupnu kulturu. Učinila je Ameriku svjesnu američkih crnaca ne kao nekog uvredljivog stereotipa kakav se prikazivao u američkoj kulturu desetljećima, već – kako su govorili – kao 'Novog crnca' koji je obrazovan, nevjerojatno kultiviran, uistinu vrijedan dio društva. A prvi korak prema takvom priznanju bila je Harlemska renesansa."

Sa središtem u newyorškoj četvrti Harlem, ovaj je kulturni pokret bio aktivan tijekom dvadesetih godina prošlog stoljeća. Laban Hill kaže da je jedan od utjecajnih pojedinaca u to vrijeme bio crnački povjesničar i sociolog W.E.B Du Boise. "Povijest Harlemske renesanse također je i povijest Du Boiseova života. On je uistinu pripremio teren i iznio probleme o tome što Amerikanci afričkog podrijetla mogu očekivati od američkog društva. Posredovao je u dovođenju ljudi u Harlem. Posredovao je u osnivanju najveće organizacije Amerikanaca afričkog podrijetla NCAAP. Posredovao je i pomagao mnogima koji su došli u Harlem da objave svoja djela i glazbu. Bio je praktički uključen u sve što se zbivalo u Harlemu."

Jedan drugi sudionik Harlemske renesanse, Aaron Douglas, najbolji je primjer onog što Laban Hills naziva "filozofijom Novog crnca": "Zvali su ga umjetnikom Harlemske renesanse. Radio je ilustracije i slike inspirirane jazzom. Napravio je dvije zidne slike za javnu knjižnicu na 125 ulici. Još se uvijek tamo nalaze. Nevjerojatne su. Nazvane su 'Aspekti crnačkog života' i prate povijest kulture američkih crnaca od Afrike do robovlasničkih dana, do obnove i potom do Harlema i doba jazza."

Kao izvođač, Louis Armstrong bio je najveći od svih jazz umjetnika. "Louis Armstrong je izmislio jazz, sam…ne razmišljamo o tome danas. Znamo o njegovom životu tijekom šezdesetih i ranih sedamdesetih prije negoli je umro. Međutim, u dvadesetim godinama, on je bio taj koji je samostalno napravio od jazza ono što on jest" - objašnjava Laban Carrick Hill.

Harlemska renesansa imala je također i vrlo raznolik i bogat književni aspekt – od Zore Neil Hurston do Langstona Hughesa. "Pjesnik Langston Hughes ovjekovječio je to razdoblje u pjesmi pjesmi Umorni Blues. Zora Neil Hurston bila je jedan od najistaknutijih prozaika tog vremena. Oboje su imali snažan utjecaj na Harlemsku renesansu i oboje su istaknuti dio kulturne povijesti Amerikanaca afričkog podrijetla" - kaže gospodin Hill.

Kroz glazbu, poeziju i druga umjetnička djela Amerika je shvatila da "ona nije Amerika bez Amerikanaca afričkog podrijetla" - kaže Laban Carrick Hill, autor knjige Harlem Stomp, svojevrsne kulturne povijesti Harlemske renesanse.

XS
SM
MD
LG