Linkovi

Državna tajnica Rice s ruskim ministrom vanjskih poslova priprema summit Bush-Putin (6/2/05) - 2005-02-06


Američka državna tajnica Condoleezza Rice sastala se sinoć u Ankari, u Turskoj, sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim u okviru priprema za dolazeći summit između predsjednika Busha i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Gospođa Rice izrazila je zabrinutost zbog situacije oko demokratskih reformi u Rusiji, no dodala je da bi bilo kontraproduktivno izolirati tu zemlju.

Rusija nije jedna od zemalja koju će državna tajnica posjetiti prilikom svojeg prvog službenog puta u inozemstvu, u okviru kojega će u osam dana obići Europu i Srednji istok. Međutim, gospodin Lavrov pristao je na sastanak kako bi se mogao pripremiti dolazeći američko-ruski summit 24. veljače u Bratislavi u Slovačkoj.

Administracija predsjednika Busha otvoreno je kritizirala – kako američki dužnosnici smatraju - autoritarni trend u Putinovoj vladi, uključujući ograničavanje slobode neovisnih medija, ponovno koncentriranje vlasti u Moskvi i zabrinutost oko implikacija suđenja protiv Mihajla Hodorkovskog, smijenjenog čelnika naftnog diva Yukosa.

Na tiskovnoj konferenciji u Varšavi, prije odlaska za Tursku, gospođa Rice je ponovno izrazila zabrinutost, rekavši da je važno da Rusija jasno pokaže svijetu da namjerava ojačati vladavinu zakona i ulogu neovisnog sudstva, te dozvoliti slobodni i neovisni tisak: "To su sve osnove demokracije. Nije tajna da nas pojedini događaji u Rusiji brinu. Nastavit ćemo s Rusima razgovarati o tome, jer vjerujemo da će demokratskiji temelji u Rusiji, tijekom njene tranzicije iz totalitarne u demokratsku državu pojačati produbljene odnose s Europom i Sjedinjenim Državama."

Gospođa Rice je dometnula da će Sjedinjene Države nastaviti dijalog s Rusijom.

XS
SM
MD
LG