Linkovi

Daalder: 'Efektan, ali i odveć samouvjeren govor' (6/2/05) - 2005-02-06


U svojem govoru o stanju nacije, predsjednik Bush je izjavio da će Sjedinjene Države promicati širenje demokracije diljem svijeta, dodajući da sloboda donosi mir, prilike za napredovanje i blagostanje. Donosimo dvije reakcije na vanjskopolitičke aspekte predsjednikovog govora.

Reakcije na govor predsjednika Busha uglavnom su bile pozitivne. Promatrači se slažu da je to bio jedan od njegovih najboljih govora. Vanjskopolitički stručnjak Ivo Daalder, koji je služio u administraciji predsjednika Clintona, priznaje da je govor bio efektan, ali upozorava da je predsjednik možda bio previše "samouvjeren":

"Predsjednik je budućnost predstavio kroz vrlo ružičaste naočale. U toj budućnosti, već smo se obračunali s terorizmom, u Iraku smo postigli uspjeh, a demokracija se proširila diljem svijeta. No, predsjednik uopće nije rekao ništa o tome koliko će sve to koštati i što će sve trebati učiniti."

Daalder ističe da je predsjednik posvetio trećinu svojeg govora vanjskopolitičkim temama, uglavnom demokratizaciji Srednjeg istoka.

Stephen Norton, politički savjetnik republikanskog senatora Saxbya Chamblissa, kaže da predsjednik ipak u svojem govoru nije zanemario ni druge dijelove svijeta:

"Predsjednik je koncentriran na vođenje globalnog rata protiv terorizma i na stabiliziranje situacije u Iraku. On nije zanemario druge dijelove svijeta, ali je u svojem govoru naglasak stavio na one dijelove u kojima se vode borbe. Mislim da ćemo na početku njegovog drugog mandata vidjeti veći naglasak na Europi i jačanje naših saveza, te bolju suradnju s NATO savezom na pitanjima kao što je Irak."

Norton dodaje da će predsjednik vjerojatno početi posvećivati više pažnje Europi, naglašavajući da će tijekom svojeg prvog puta u inozemstvo u drugom mandatu posjetiti europske prijestolnice i sjedište NATO saveza. Prema njegovim riječima, Europa se ne povlači iz Europe, a stabilizacija Balkana i dalje ostaje prioritet.

XS
SM
MD
LG