Linkovi

Čedni Super Bowl (5/1/05) - 2005-02-05


Ove godine popularni Super Bowl bit će – čedniji nego obično. Najveći i najgledaniji američki sportski događaj godine obično prate i najbolje i najskuplje reklame i nastupi najvećih zvijezda zabavne scene. Međutim, nakon prošlogodišnjeg skandala oko nastupa Janet Jackson u poluvremenu, ove godine, svi su oprezniji.

Prošlogodišnji Super Bowl ostao je zapamćen ne po sjajnoj igri, već po incidentu koji je engleskom jeziku donio frazu "wardrobe malfunction – kvar na garderobi". U nastupu u poluvremenu, Janet Jackson je – izravno pred kamerama - izgubila ključni dio kostima, koji joj je pokrivao dojku. Nakon toga uslijedila je prava bura negodovanja. Negodovali su prije svega roditelji, čija su djeca, umjesto sporta, bila izložena golotinji, a negodovali su i vlasnici televizijske mreže koja je prenosila utakmicu, a kasnije je kažnjena novčanom kaznom zbog prikazivanja nepristojnog sadržaja.

"Tko se jednom opeče, taj i na hladno puše" – poslovica je koje se ove godine, što se Super Bowla tiče, drže gotovo svi. Organizatori su za nastup u poluvremenu, umjesto Janet Jackson u tijesnom kožnom kostimu izabrali ćudorednog i vremenošnog Paula McCartneya, koji je već u javnim nastupima izjavio da od njega ne treba očekivati "kvar na garderobi", te je organizatorima podnio na uvid popis pjesama koje namjerava izvesti.

Za primjerom organizatora poveli su se i oglašivači, koji će svoje proizvode televizijskoj publici nuditi kroz neuobičajeno pristojne reklame. Televizijska mreža Fox, koja će prenositi Super Bowl, odbila je prikazati reklamu, na kojoj se vidi obnažena stražnjica legendarnog glumca Mickeya Rooneya. Neće biti prikazana ni reklama za pivo Budweiser, u kojem konji puštaju vjetrove, niti će trener Mike Ditka publici nuditi Viagru.

Umjesto toga, MasterCard će pokušati privući nove korisnike – reklamom koja za stolom okuplja maskote najpoznatijih američkih proizvoda. Za sve to potrošit će rekordnih 2,4 milijuna dolara za 30 sekundi reklamiranja, no, za finalnu utakmicu profesionalne lige američkog nogometa svi su oglašivači spremno potrošiti mnogo, jer, su primjerice, prošlogodišnji Super Bowl gledalo je 144 milijuna Amerikanaca, dakle, gotovo polovina ukupnog stanovništva.

XS
SM
MD
LG