Linkovi

Predsjednik Bush za promjene na Srednjem istoku (6/2/05) - 2005-02-05


U svojem godišnjem govoru o stanju nacije pred Kongresom, predsjednik George Bush ponovio je riječi koje su postale njegov poklič: "Mir je moguć samo kroz napredovanje slobode".

"Jedina sila dovoljno jaka da zaustavi jačanje tiranije i terora, te da zamijeni mržnju slobodom, sila je ljudske slobode."

"Amerika će…podržavati demokratske pokrete na Srednjem istoku i šire, imajući na umu krajnji cilj – uklanjanje tiranije u svijetu" rekao je predsjednik Bush. * Predsjednik je dodao da će Sjedinjene Države surađivati sa saveznicima na Srednjem istoku u borbi protiv terorizma "dok potiču poštivanje viših standarda slobode." Također je pozvao Saudijsku Arabiju i Egipat da daju više prilika svojim građanima da izraze svoju volju, te da omoguće demokratske reforme. * Predsjednik Bush je također uputio oštre riječi vladarima Sirije i Irana. "Moramo se suprotstaviti režimima," rekao je, "koji nastavljaju štititi teroriste i koji još uvijek pokušavaju nabaviti oružje za masovno uništavanje."

"Sirija još uvijek dozvoljava teroristima, koji pokušavaju uništiti svaku priliku za mir u regiji, da koriste njen teritorij i dijelove Libanona. Kongres je usvojio i sada provodi Zakon o odgovornosti Sirije. Očekujemo od sirijske vlade da prestane podržavati sve oblike terorista i da otvori vrata slobodi."

Predsjednik Bush nazvao je Iran "najvećim svjetskim pokroviteljem terorizma."

"Iranska vlada pokušava nabaviti nuklearno oružje, dok lišava vlastiti narod slobode koju želi i zaslužuje. Surađujemo s europskim saveznicima kako bismo jasno pokazali iranskom režimu da mora odustati od svojeg programa za obogaćivanje urana i preradu plutonija, kao i od pružanja podrške teroristima. Iranskom narodu večeras poručujem: "Dok ustajete za svoju slobodu, Amerika će stajati do vas."

Predsjednik Bush je kazao da nedavni izbori u Iraku, Afganistanu, Ukrajini i na palestinskim teritorijima pokazuju da napredovanje slobode "uzima zamaha". "Svjedoci smo prekretnica u povijesti slobode," rekao je predsjednik Bush, dodajući: "U godinama koje dolaze, tu ćemo povijest proširiti."

XS
SM
MD
LG