Linkovi

Iranski režim terorizira žene (5/2/05) - 2005-02-03


Predsjednik George Walker Bush postavio je širenje slobode kao jedan od ključnih elemenata američke vanjske politike.

"U skladu s našim nacionalnim uvjerenjem, vjerujemo da, prema Božjoj zamisli, svaki pojedinac u svakoj kulturi treba živjeti u slobodi. U skladu s našim nacionalnim interesima, znamo da je širenje slobode i nade neophodno da bi s porazili beznađe i ogorčenje terora," rekao je predsjednik Bush.

Predsjednik Bush je naglasio da se osnovna prava mogu osigurati samo u okviru demokracije. To se, kazao je predsjednik, pogotovo odnosi na prava žena.

"Ukoliko neki narod nije slobodan, žene će vjerojatno biti potlačene. Ljudska prava definiraju se ustavom, brane nepristranom vladavinom zakona i osiguravaju u pluralističkom društvu. Jačanje prava žena i napredovanje slobode se na kraju ne mogu razdvojiti," izjavio je.

Iranska aktivistica za ljudska prava i dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi slaže se s predsjednikovim riječima. "Prava žena i demokracija su jedno," rekla je gospođa Ebadi. "Dinamična interpretacija islama prihvatit će prava žena, demokraciju i ljudska prava," kazala je. No, neki muslimanski čelnici, dodala je, iskrivljuju islam da bi opravdali diktaturu.

To se dogodilo i u Iranu. "U Iranu se žene teroriziraju," kaže gospođa Ebadi, ističući: "Suočene smo sa diskriminirajućim zakonima i nasiljem u obitelji." Gospođa Ebadi navodi kao primjer iranski zakon koji kaže se da svjedočenje dvije svjedokinje jednako kao svjedočenje jednog svjedoka; da je život žene vrijedan samo pola života muškarca, te da muževi mogu nekažnjeno ubijati svoje žene, ukoliko ih smatraju nevjernima.

Gospođa Ebadi kaže da iranska vlada "stvara brojne probleme" onima koji se bore za žene i za ljudska prava. "Neki od nas su u zatvoru, a drugima je zabranjeno da govore u javnosti," objašnjava. Gospođa Ebadi nedavno je doznala da je suočena s novim problemom, koji su joj stvorile iranske vlasti. Dobila je poziv da se pojavi pred revolucionarnim sudom u Teheranu. "Nisam učinila ništa protuzakonito i ne znam zašto su me pozvali," rekla je.

Shirin Ebadi i drugi Iranci koji se zalažu za ljudska prava zadobili su podršku ljudi diljem svijeta zahvaljujući hrabrosti koju su iskazali u suprotstavljanju represivnom iranskom režimu. Kao što je rekao predsjednik Bush: "Ukoliko nam je pravda cilj, tada je demokracija sredstvo za postizanje tog cilja."

XS
SM
MD
LG