Linkovi

Sofija: Pokrenuta inicijativa za pomoć Romima (2/2/05) - 2005-02-02


Osam istočnoeuropskih zemalja među kojima je i Hrvatska pokrenule su danas u Sofiji u Bugarskoj program pomoći Romima koji u tim državama još uvijek žive na marginama društva.

Program “Desetljeće uključenja Roma” prva je koordinirana inicijativa kojom će osam zemalja u idućih deset godina rješavati tri ključna problema Roma u istočnoj Europi, diskriminaciju, segregaciju i siromaštvo.

Premijeri Bugarske, Češke, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Srbije i Crne Gore i Hrvatske izrazili su spremnosti da projektom pomognu obrazovanje, zapošljavanje te zdravstveno, socijalno i stambeno zbrinjavanje Roma u svojim državama.

Premijeri, među kojima i hrvatski Ivo Sanader zajedničkom su deklaracijom u Sofiji istaknuli da će njihove vlade od 2005. do 2015. raditi na nestanku diskriminacije i uklanjanju neprihvatljivih razlika između Roma i ostatka društva u kojem žive. Najveći dio od preko 10 milijuna europskih Roma živi u zemljama srednje i istočne Europe u kojima postoje predrasude i negativni stereotipi o toj etničkoj zajednici. Najčešće su da su Romi prljavi i da kradu.

U Hrvatskoj, prema zadnjem popisu stanovništva, živi nešto manje od deset tisuća Roma, ali se procjenjuje da ih je tri do četiri puta više. Donošenjem nacionalnog programa za Rome i priznavanjem manjinskog statusa hrvatska vlada još je 2003. pokazala političku volju za rješavanje njihovih problema ali, kao i drugdje, i u Hrvatskoj Romi žive getoizirano na selima ili u predgrađima bez nužne infrastrukture i na rubu egzistencije.

“Životni uvjeti Roma gori su od prosječnih životnih uvjeta ostalih građana Hrvatske,” kazao je u Sofiji premijer Ivo Sanader. Zbog rasne diskriminacije i segregacije u školama u Međimurju petnaestero romske djece krajem prošle godine Hrvatsku je tužilo Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu. Romska djeca odvojena su u posebne razrede zbog "slabog predznanja i loših higijenskih navika".

Hrvatski premijer u Sofiji je kazao da se problemi Roma trebaju rješavati na svim područjima. Dodao je da projekt “Desetljeće uključenja Roma” put prema zajedničkoj europskoj budućnosti u kojoj će svi imati jednaka prava.

XS
SM
MD
LG