Linkovi

Izbori u Iraku (3/2/05) - 2005-02-02


Milijuni Iračana izišli su na izbore na kojima su birali 275 članova prijelazne nacionalne skupštine. Ghazi al-Yawar, prijelazni irački predsjednik, izjavio je da su ti izbori "prvi korak na putu njegove zemlje u slobodni svijet i demokraciju." Konačni rezultati izbora očekuju se za nekoliko dana.

Teroristi su pokušali omesti izbore. Diljem Iraka, bombaši-samoubojice ubili su preko trideset ljudi. Predsjednik George Bush izjavio je: "Sudjelovanjem na slobodnim izborima, irački narod je odlučno odbacio anti-demokratsku ideologiju terorista."

"Iračani nisu dozvolili da ih zastraše nasilnici i ubojice. Iskazali su hrabrost koja je uvijek temelj samouprave," izjavio je predsjednik.

Mnogi Iračani volontirali su kao izborni radnici. Birališta je štitilo više od stotinu tisuća pripadnika iračkih snaga sigurnosti. Jedan irački glasač, koji je izgubio nogu u terorističkom napadu, rekao je novinaru: "Da sam morao, dopuzao bih do birališta. Ne želim da teroristi nastave ubijati Iračane, kao što su pokušali ubiti mene."

Sada, nakon što je irački narod održao uspješne izbore," rekao je predsjednik Bush, "vrijeme da je politički proces pusti korijene."

"Ovim povijesnim izborima počinje proces sastavljanja i ratifikacije novog ustava, koji će biti osnova potpuno demokratske iračke vlade. Teroristi i pobunjenici nastavit će ratovati protiv demokracije, a mi ćemo nastaviti podržavati irački narod u borbi protiv njih," kazao je.

"Irački narod je u velikom broju izišao na izbore," rekla je državna tajnica Condoleezza Rice, dodajući. "Očito je da su to učinili jer su shvatili da im ovi izbori predstavljaju priliku za drugačiju budućnost." Kako je rekla iračka učiteljica Faheka Abedl Wahed: "Danas se po prvi puta doista osjećam kao građanka Iraka."

XS
SM
MD
LG