Linkovi

Hrvatskom klubu u Kongresu pristupila 43 člana Zastupničkog doma i dva senatora (2/2/05) - 2005-02-02


Sinoć je u Kongresu Sjedinjenih Država osnovan Hrvatski klub kojem su, odmah po osnivanju, pristupila 43 člana Zastupničkog doma i dva člana Senata. Na primanju koje je pratilo osnivanje hrvatskog kluba okupili su se brojni kongresmeni i senatori, predstavnici organizacija američkih Hrvata te članovi hrvatskog veleposlanstva u Sjedinjenim Državama.

Na čelu Hrvatskog kluba u Kongresu su dvojica kongresmena – George Radanovich i Peter Visclosky – prvi je republikanac, drugi - demokrat. George Radanović je otvorio osnivačku skupštinu kluba riječima da mu je velika čast što će biti na čelu kluba prijatelja zemlje iz koje potječu njegovi roditelji.

Peter Visclosky – čija je majka podrijetlom iz Hrvatske - za Glas Amerike govori o glavnim ciljevima hrvatskog kluba: "Cilj nam je informirati naše kolege u Kongresu o Hrvatskoj. Koje su njezine jake strane; koje su potrebe koje ta zemlja ima, a Amerika može pomoći. Informirat ćemo ih o hrvatskoj ekonomiji, o kulturi, o hrvatskim mogućnostima za izvoz u Ameriku, kao i prilikama za američke firme da investiraju u Hrvatskoj. Naš rad će koristiti i Hrvatskoj i Americi."

Uzvanicima se obratio i republikanski kongresmen Dana Rohrabacher, jedan od najustrajnijih prijatelja Hrvatske na Capitol Hillu. On se prisjetio zajedničkog lobiranja za diplomatsko priznanje Hrvatske, od prije petnaestak godina, kao i zajedničkog pritiska na Bijelu kuću da intervenira na Balkanu. “Kao Hrvatska tada” – rekao je kongresmen Rohrbacher – “danas se i Amerika suprotstavlja silama zla.”

"Mi kojima je na srcu dobro, moramo biti ujedinjeni kada se suprotstavljamo zločincima. Uvijek ću se sjećati granatiranja Dubrovnika, porušenih katoličkih crkava koje sam vidio u Krajini. Mi zajednički, ujedinjeni, i danas moramo osigurati da takav mentalitet ne dominira svijetom. Hrvatski je narod bio svjedokom svakovrsnih zločina; zato bi sada on trebao stajati zajedno s narodom Sjedinjenih Država" - rekao je kongresmen Rohrabacher.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Državama Neven Jurica je rekao da osnivanje Hrvatskog kluba u Kongresu pokazuje da vlada Republike Hrvatske i predsjednik države vode dobru vanjsku politiku: "Ovaj broj kongresmena, i ovo veselje večeras ovdje, to pokazuje da je Kongres Sjedinjenih Država prepoznao taj pravilni put Hrvatske. Zbog toga sam neizmjerno sretan. I smatram da je to jedan od najboljih znakova koji su se na vanjskopolitičkom planu za Hrvatsku mogli dogoditi."

Hrvatski klub u Kongresu pridružuje se desetinama drugih neformalnih klubova u saveznom zakonodavnom tijelu koji okupljaju zastupnike iz obje stranke, demokratske i republikanske. Uz klubove koji promiču interese niza etničkih i rasnih skupina, vrlo su aktivni i klubovi zastupnika koji se bore za interese pojedinih profesionalnih udruženja ili industrijskih grana – recimo turizma, čelične industrije, organizacija koje štite autorska prava ili recimo ekoloških udruga.

Ed Andrus je čelnik Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla, krovne udruge koja ujedinjene desetine organizacija američkih Hrvata. On kaže da su kongresmeni oformili hrvatski klub i zbog toga što su to od njih očekivali njihovi glasači i financijski donatori: "Želimo ojačati veze između Amerike i Hrvatske. Na vrhu liste naših prioriteta je hrvatsko članstvo u NATO savezu. Hrvatska se stoljećima sama branila. Na rat je trošila više nego na vlastiti razvoj. Ulaskom u NATO Hrvatska će postati sigurna u vojnom smislu. Ulaskom u Europsku uniju, postat će gospodarski sigurna. Tek kada ta dva cilja budu postignuta, vlasti u Hrvatskoj moći će se okrenuti svom pravom poslu – poboljšanju života vlastitih građana. Nadam se da ćemo tome moći pridonijeti i mi, Amerikanci hrvatskog podrijetla."

Na kraju dodajmo da su članovi kongresnog Hrvatskog kluba još dvojica kojima su pretci stigli u Ameriku iz Hrvatske. To su kongresmen Dennis Kucinich i senator George Voinovich. Oni su inače i članovi Srpskog kluba u Kongresu Sjedinjenih Država, koji je osnovan u rujnu prošle godine.

XS
SM
MD
LG