Linkovi

Pentagon planira višestruko povećanje novčanih naknada za obitelji poginulih vojnika (2/2/05) - 2005-02-02


New York Times piše o planovima Ministarstva obrane da značajno povećaju novčane iznose koji se isplaćuju obiteljima poginulih vojnika. Do sada je obitelj poginulog američkog vojnika dobivala takozvanu “nadoknadu u slučaju smrti” – za podmirivanje trenutnih troškova u visini od 12 420 dolara. Ta bi se nadoknada sada, zbog vrlo snažnog pritiska Kongresa – trebala povisiti na do 100 tisuća dolara.

Ogromna većina pripadnika oružanih snaga posjeduje životno osiguranje – od sada bi isplata police tog osiguranja obitelji poginulog vojnika ili vojnikinje donijela oko 500 tisuća dolara. Do sada je isplata te police obitelji poginuloga donosila oko 262 tisuće dolara.

Na svjedočenjima u Zastupničkom domu i Senatu čula su se mišljenja da bi ovakve nadoknade, odnosno beneficije, trebale biti osigurane ne samo za obitelji onih vojnika koji su poginuli u ratnim operacijama, već svim obiteljima vojnika koji su poginuli na aktivnoj službi, čak ako i nisu služi u ratnim okršajima.

Isplata ovih, povećanih nadoknada bila bi retroaktivna i odnosila bi se i na vojnike koji su poginuli u operacijama u Afganistanu, koje traju od jeseni 2001. godine.

******

Dnevnik Washington Post piše o problemima u vjerojatno najvećem i najmlađem američkom ministarstvu, Ministarstvu domovinske sigurnosti, kojem je glavna zadaća zaštititi američki teritorij od terorističkih napada.

Glavni problemi ove agencije od 180 tisuća uposlenika su – osobni sukobi ljudi na čelnim pozicijama, česti birokratski zastoji u provođenju niza mjera te – kako tvrdi Washington Post na temelju niza izjava upućenih stručnjaka – atmosfera demoralizacije među osobljem.

Možda je to rezultat činjenice da je ovo važno ministarstvo još uvijek “ustanova drugog reda”, kada se analizira moć i utjecaj pojedinih članova kabineta predsjednika Busha – piše washingtonski dnevnik.

Ovaj list nabraja neke od do sada učinjenih pogrešaka. Slaba zaštita infrastrukturnih objekata. Sukob dva odjela u ovom ministarstvu oko ovlasti, u vezi zaštite kemijskog i radioa-ktivnog materijala koji se prevozi željeznicom. Financijska kriza u istražnom odjelu imigracijske i carinske službe.

Danas počinju svjedočenja u Kongresu, u vezi nominacije novog ministra domovinske sigurnosti. “Suca saveznog žalbenog suda, Michaela Chertoffa, kojeg je predsjednik nominirao za tu funkciju, opisuju kao sposobnog administratora i od njega se očekuje da prekine unutrašnje sukobe u ministarstvu te upotrijebi čvrstu ruku kada je u pitanju birokratski mentalitet” – piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG