Linkovi

Prema Philu, još 6 tjedana zime (3/2/05) - 2005-02-02


Phil iz gradića Punxsutawney rekao je svoje … a to što je rekao nije baš bila dobra vijest. Najslavniji dlakavi meteorolog u svijetu jučer je vidio svoju sjenu što nagovješta daljnjih šest tjedana zime.

Bucmasti mrmot svoju je prognozu objavio nakon što je bio izvučen iz svoje jazbine na svjetlo dana, jučer ujutro u 7 sati i 30 minuta. Posebni 'meštar ceremonije' – s cilindrom na glavi – izvukao je Phila, pred tisućama prisutnih znatiželjnika koji su 'prognozu' dočekali urnebesnim povicima nezadovoljstva.

'On samo donosi poruku; on ne donosi loše vrijeme,' uvjeravao je razočaranu gomilu jedan od članova kluba Punxsutawney Groundhog Club, koji se stara o Philu i o svečanostima vezanim uz Dan mrmota. Otkako je list "Punxsutawney Spirit" prvi puta izvijestio kako mrmot nije vidio svoju sjenu, 1886. godine, gradić Punxsutawney, sa 7500 stanovnika, smješten oko 90 kilometara sjeveroistočno od Pittsburga, nosi nadimak "svjetske meteorološke prijestolnice".

Ova tradicija potječe od kršćanskog blagdana Svjećnice i vjerovanja da će, ako životinjica koja spava zimski san vidi svoju sjenu, zima potrajati još šest tjedana. Ako nema sjene, proljeće će doći rano. Ovu potonju prognozu dao je drugi slavni američki mrmot, general Beauregard Lee, koji se pojavio na svjetlu dana u saveznoj državi Georgiji i nije vidio svoju sjenu.

No, Phila iz sjevernog Punxsutawneya smatra se mnogo pouzdanijim, te se gomila znatiželjnika pred njegovom jazbinom počela okupljati već oko pola četiri ujutro, unatoč ciče zime. Neki su sa sobom doveli i djecu – koja taj dan nisu išla u školu -, opravdavši to obrazovnim iskustvom.

XS
SM
MD
LG