Linkovi

Predsjednikov govor o stanju nacije - dio političkog rituala (1/2/05) - 2005-02-01


Predsjednik Bush sutra će pred oba doma Kongresa, članovima Vrhovnog suda i drugim vladinim dužnosnicima održati govor o stanju nacije. Taj će govor izravno putem kamera moći gledati i cijela zemlja. Paul Miller se osvrće na povijest i značaj ove političke tradicije.

Govorom predsjednika Busha nastavlja se duga tradicija u odnosima između izvršne i zakonodavne vlasti. Prema Ustavu, predsjednik treba povremeno komunicirati s Kongresom o stanju nacije i drugim pitanjima koja smatra neophodnima. Ustav ne propisuje druge pojedinosti, ali govor o stanju nacije postao je dio godišnjeg političkog rituala.

Ta je tradicija započela s prvim predsjednikom Georgeom Washingtonom koji je osobno održao govor. Treći predsjednik Thomas Jefferson nije osobno podnosio izvješće o stanju nacije držeći takvo pojavljivanje pred Kongresom "kraljevskim običajem" - pojašnjava povjesničar sveučilišta American, Allan Lichtman. "1801. godine Jefferson je odlučio da se neće osobno pojaviti pred Kongresom već je svoj govor podnio u pismenom obliku. Takva praksa ostala je na snazi sve do Woodrowa Wilsona."

Predsjednik Wilson otišao je 1913. godine pred Kongres kako bi iznio prijedlog ekonomske regulative. Sljedeći predsjednik koji se osobno obratio Kongresu bio je Franklin D. Roosevelt čiji su se govori emitirali izravno preko radija.

Stephen Wayne, profesor na Sveučilištu Georgetown, objašnjava suvremeni aspekt govora o stanju nacije: "Govor o stanju nacije postao je način na koji predsjednik predsatvlja svoj politički dnevni red pred Kongresom te govori američkoj javnosti o svojim uspjesima i nadama za budućnost. To je dio naše političke tradicije. Taj govor uglavnom ide u prilog predsjedniku."

Abraham Lincoln iskoristio je svoj govor o stanju nacije 1862. godine kako bi napao robovlasnički sustav. Povelja o ekonomskim pravima Franklina D. Roosevelta također je iznesena u jednom od njegovih godišnjih obraćanja Kongresu, a Lyndon Johnson je šezdesetih godina predložio novi zakon o građanskim pravima crnaca, te mjere za iskorijenjivanje siromaštva.

U sutrašnjem govoru predsjednik Bush će, kako se očekuje, iznjeti ambiciozne programe na poljima domaće i vanjske politike, kako bi potrošio "politički kapital" koji je, kako vjeruje, zaradio na izborima.

Što god predsjednik bude predložio, sigurno je da će ga članovi njegove Republikanske stranke toplo pozdraviti, dok će oporbeni demokrati pokazati manje ushićenja.

XS
SM
MD
LG