Linkovi

Inauguracija ukrajinskog predsjednika (1/2/05) - 2005-01-31


Viktor Juščenko zaprisegnut je na dužnost trećeg ukrajinskog predsjednika otkako je Ukrajina 1991. ostvarila neovisnost od Sovjetskog saveza. Juščenkova inauguracija označila je kraj političke bitka koja je započela izbornim procesom obilježenim ozbiljnim kršenjem demokratskih normi i drugim krugom predsjedničkih izbora u studenom prošle godine, narušenim nepravilnostima. Ukrajinski Vrhovni sud poništio je rezultate izbora i naredio održavanje novih izbora 26. prosinca. Na tim izborima, ukrajinski je narod jasno iskazao svoju volju – dao je 51,99 posto glasova Juščenku, a 44,2 posto glasova njegovom izbornom protivniku, premijeru Viktoru Janukoviču. Time je Juščenko izabran za predsjednika.

Tijekom više tjedana političke neizvjesnosti, deseci tisuća Ukrajinaca ostali su na ulicama glavnog grada Kijeva, tražeći mirnim prosvjedima demokratski proces. Ukrajinski narod odigrao je važnu ulogu zauzevši se za demokraciju, rekao je Juščenko uz pomoć prevoditelja.

"Posebno sam sretan da živim u vremenu u kojem se ukrajinski predsjednik bira ne u Moskvi, niti u Washingtonu, već ovdje u Ukrajini. S druge strane, međutim, međunarodna pomoć, pomoć i podrška naših partnera odigrale su važnu ulogu u zaživljavanju demokracije u Ukrajini."

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher naglasio je ulogu koju je pritisak javnosti - koja je tražila pravedne i demokratske izbore - igrao u mirnom rješavanju izborne krize u Ukrajini:

"Trebalo je samo dozvoliti ukrajinskom narodu da ima svoja prava i da uživa u svojim pravima. To se i dogodilo, zahvaljujući pažljivo provedenom procesu u toj zemlji."

Nedugo prije odlaska s dužnosti, bivši američki državni tajnik Colin Powell nazočio je inauguraciji ukrajinskog predsjednika, s kojim se prije toga susreo.

"Imali smo dobru diskusiju o svim bilateralnim pitanjima između naše dvije zemlje, no također smo razgovarali o širim pitanjima euro-atlantske integracije, te o tome kojim će putem Ukrajina poći da bi osigurala da postane cijenjena članica euro-atlantske zajednice" - rekao je državni tajnik Powell.

U svojem inauguralnom govoru, Juščenko je izjavio da je predan provođenju zapadno orijentiranih političkih i ekonomskih reformi. Powell je poručio ukrajinskom predsjedniku da, dok bude išao naprijed, može računati na "punu podršku američke vlade i američkog naroda."

XS
SM
MD
LG