Linkovi

Za opsadu Dubrovnika Pavle Strugar dobio 8 godina zatvora (31/1/05) - 2005-01-31


Pavle Strugar, 71-godišnji umirovljeni general JNA, osuđen je na osam godina zatvora za granatiranje Dubrovnika, objavilo je sudsko Vijeće haaškog Tribunala za ratne zločine. Prvostupanjska presuda proglasila je Strugara krivim za dvije od šest točaka optužbnice: za napad na civile i za oštećivanje civilnih objekata.

Suci su ocijenili da nisu potvrđene točke optužnice ubojstvo, okrutno postupanje, te teroriziranje stanovništva.

U obrazloženju presude ističe se da je Strugar bio najviši u hijerarhiji JNA no odluku o napadu provodio je njegov podređeni, general Jokić. Jokić je inače priznao krivicu dobivši sedam godina zatvora. Insistiranje Strugarove obrane da general nije znao ništa suci su odbacili, Strugar je znao za kampanju nasilja nad gradom. Dubrovnik je bio pod opsadom od početka listopada, JNA je pod kontrolom držala kompletno okružje grada s izuzetkom brda Srđ, kaže se u obrazloženju presude. Potom se navodi da je optuženik znao za napad, da je napad počeo granatiranjem Srđa da bi se artiljerijska vatra usmjerila na dubrovačku staru jezgru. Niti uz jedan od pedesetak uništenih objekata u Starome gradu nisu se nalazila vojni sadržaji, zaključili su temeljem dokaza suci.

Sucima nije bilo lako ustvrditi gdje je istina obzirom na ponekad suprotstavljene činjenice. Na kraju su – kao konačnu istinu, što je također svrha Tribunala - naveli da je granatiranje počelo pola sata pred svitanje i da se sa Srđa brzo prebacilo na Stari grad, Strugar je samo prenio nalog za prekid vatre, isposlovan oko 11.30 intenzivnim pregovorima hrvatske Vlade s vojnim vrhom JNA. Sam je Strugar u popodnevnim satima dana napada na Dubrovnik odletjeo u Beograd i vratio se dan kasnije no nije ništa učinio da bi kaznio poteze podređenoga, u ovom slučaju generala Jokića. Netočno je da je za granatiranje odgovoran samo kapetan Kovačević, zvan Rambo, zaključili su suci. Spomenuti je optuženik inače privremeno oslobođen radi teških mentalnih problema i na liječenju je u Srbiji. Strugar je naredio kampanju koju je vodio Jokić.

Presuda ilustrira koliko je konfuzije bilo u redovima JNA, lanac zapovijedanja često je prekidan tako i da nalog za prekid vatre očito nije stigao do svih jedinica snaga kojima je zapovijedao Strugar. Strugar je osuđen prvostupanjskom presudom na osam godina zatvora, a u kaznu mu je uračunata godina i pol u pritvoru.

XS
SM
MD
LG