Linkovi

Pobjednici Sundancea (31/1/05) - 2005-01-31


U Park Cityju, u saveznoj državi Utah, sinoć je završen festival neovisnog igranog i dokumentarnog filma Sundance.

Najboljim igranim filmom proglašena je ljubavna drama “Forty Shades of Blue”; najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “Why We Fight”, film o američkoj vojnoj industriji.

Prvi put od 1987., kada je Sundance prvi put održan, nagrađivani su i strani filmovi. Najbolji film u toj kategoriji je film “The Hero”, angolsko-portugalsko-francuska koprodukcija, dok je nagradu za najbolji strain dokumentarac dobio nizozemski film “Shape of the Moon”.

Nagradu publike, koju dodjeljuju gledatelji, dobio je američki igrani film inspiriran rap glazbom “Hustle and Flow”, dok je publici najdraži dokumentarac bio “Murderball”, film o životu sportaša-invalida.

Gledatelji su također nagradili danski film “Brothers”, o životu dva brata koji se mijenja nakon što jedan od njih odlazi u mirovnu misiju u Afganistan. Publika je također nagradila kanadski dokumentarni film “Shake Hands with the Devil”, o kanadskom generalu koji je bio čelnik mirovne misije u Ruandi, kada je u toj zemlji 1995. bio počinjen genocid.

XS
SM
MD
LG