Linkovi

Irački izbori na naslovnicama američkih dnevnih listova (30/1/05) - 2005-01-30


Vodeći američki dnevni listovi se danas, kao što se moglo očekivati, na naslovnicama uglavnom bave izborima u Iraku. "Washington Post" tako piše da su izbori za mnoge Iračane još uvijek misterija. Ankete pokazuju da preko polovine glasača vjeruje da će birati predsjednika, a zapravo će birati zastupnike u nacionalnoj skupštini, s liste kandidata, čija su imena do prije nekoliko dana, zbog nasilja, dijelom držana u tajnosti. Izbori će, piše washingtonski dnevnik, biti referendum o prošlosti i o budućnosti, odnosno, o tome je li život bio bolji pod Saddamom nego što je sada.

Odgovor na ovo pitanje nije lako dati, ocjenjuje autor članka, navodeći probleme s obnovom: proizvodnja nafte još uvijek je manja nego prije rata; većina kuća ima struju samo oko osam sati dnevno; stopa nezaposlenosti je između 24 i 37 posto; državne tvornice su zatvorene, a privatne kompanije teško posluju zbog korupcije i nasilja, koje pogađa gotovo sve sfere života – navodi "Washington Post".

"New York Times" piše o teškim uvjetima u kojima se održavaju izbori – šest kandidata je ubijeno u predizbornom nasilju; imena svih kandidata objavljena su prije nekoliko dana na jednom web sajtu kojem većina Iračana, koji nemaju kompjutore, nema pristupa. Čak i 12 sati prije otvarala birališta, lokacije većine od 5.300 birališta u zemlji držane su u tajnosti, a pobunjenici su zaprijetili da će ubiti sve one koji se približe biralištima. Mnogi Iračani žale se da znaju vrlo malo o kandidatima, jer predizborne kampanje gotovo da nije ni bilo, a televizijske debate mogli su pratiti samo rijetki koji su u tom trenutku imali struje.

Pod naslovom "Iračani glasaju o neizvjesnoj budućnosti", "Los Angeles Times" piše da su očekivanja Iračana i međunarodnih promatrača od izbora vrlo podijeljena. Dok ih neki doživljavaju kao početak "velikog marša prema demokratskom društvu", drugi ih smatraju nelegitimnim, jer su američke snage još uvijek prisutne na iračkom tlu. Autor članka zaključuje da će na kraju ipak prevagnuti skeptici. Promatrači strahuju da će oni izostati s birališta i približiti se pobunjenicima, što će navesti vladu na represivne vjere – piše "Los Angeles Times".

XS
SM
MD
LG