Linkovi

Irak: Počelo glasanje na izborima (30/1/05) - 2005-01-30


U Iraku je počelo glasanje na prvim slobodnim izborima u toj zemlji u više desetljeća. Glasači će izabrati 275 zastupnika u novoj nacionalnoj skupštini. Predsjednik Bush, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan i prijelazni irački premijer Iyad Allawi pozvali su Iračane da iziđu na birališta, upozoravajući da im izbori daju priliku da se udalje od nasilja. Prijelazni irački predsjednik Ghazi al-Yawar izjavio je da očekuje da će na birališta izići većina od 14 milijuna Iračana s pravom glasa. Prema njegovim riječima, oni koji ostanu kod kuće vjerojatno će to učiniti zbog nasilja.

Iračke vlasti su prije izbora blokirale gradove i uvele policijski sat, dok su pobunjenici upozorili glasače da se ne izlaze na birališta, ili će, u suprotnom, doći do krvoprolića. Unatoč nezapamćenim mjerama sigurnosti, u napadima diljem zemlje jučer je ubijeno 17 Iračana. U granatiranju američkog veleposlanstva u dobro zaštićenoj Zelenoj zoni u Bagdadu ubijena su dva Amerikanca. Na izborima također glasaju tisuće Iračana u 14 zemalja svijeta - od Australije, do Europe i Sjedinjenih Država.

Predsjednik Bush izjavio je da današnji izbori u Iraku predstavljaju prekretnicu u povijesti te zemlje. Predsjednik je u redovitom tjednom obraćanju naciji putem radija, predsjednik je naglasio važnost iračkih izbora za širenje demokracije i slobode.

Predsjednik Bush izjavio je da izbori u Iraku predstavljaju još jedan korak na putu te zemlje prema demokraciji i miru. Također je pozdravio odlučnost Iračana, suočenih s pobunjenicima, koji prijete smrću svakome tko iziđe na birališta. Predsjednik je dodao da svaki Iračanin koji bude glasao zaslužuje divljenje svijeta.

"Diljem Iraka, ti prijatelji slobode znaju koliko je toga na kocki. Suočeni s ubojstvima, brutalnim nasijem i proračunatim zastrašivanjem, Iračani su se nastavljali pripremati za izbore i voditi kampanje za svoje kandidate. Znaju što će demokracija značiti za njihovu zemlju – budućnost mira, stabilnosti, blagostanja i pravde za njih i njihovu djecu," rekao je.

Predsjednik je također upozorio Amerikance i Iračane da budu spremni za novo nasilje, no, dodao je da će na kraju strani teroristi i irački pobunjenici biti poraženi.

"Terorističko nasilje neće prestati s izborima. Ipak, teroristi neće uspjeti, jer irački narod odbacuje njihovu ideologiju ubojstva," izjavio je.

U demokratskom odgovoru na predsjednikov govor, kongresmen Ike Skelton kritizirao je strategiju Bijele kuće u Iraku, pogotovo planiranje prije i poslije rata, te odluku da se Irak napadne bez dovoljnog broja vojnika i neadekvatnu distribuciju sredstava za obnovu.

XS
SM
MD
LG