Linkovi

Condoleezza Rice o slobodi (30/1/05) - 2005-01-29


Državna tajnica Condoleeza Rice izjavila je da Sjedinjene Države ostaju predane promicanju demokracije i slobode diljem svijeta. U svojem svjedočenju tijekom procesa potvrde njenog imenovanja u Odboru američkog Senata za vanjsku politiku – dakle, prije negoli je imenovana na dužnost - gospođa Rice izjavila je da se "dramatično napredovanje slobode", do kojeg je došlo u posljednjih dvadeset i pet godina prošlog stoljeća, nastavlja.

"Samo u proteklih šest mjeseci ovog novog stoljeća, bili smo svjedoci mirnog i demokratskog prijenosa vlasti u Maleziji – pretežito muslimanskoj zemlji, te u Indoneziji – zemlji s najvećom populacijom muslimana na svijetu. Vidjeli smo muškarce i žene kako satima stoje u redovima da bi glasali na prvim slobodnim i pravednim predsjedničkim izborima u povijesti Afganistana….Ohrabrilo nas je odbijanje naroda Ukrajine da prihvati rezultate izbora narušenih nepravilnostima, te njegovo inzistiranje da se ispune zahtjevi demokracije. Gledali smo kako narod na palestinskim teritorijima uredno glasa na pravednim izborima. A uskoro će i narod Iraka iskoristiti svoje pravo da izabere vlastite čelnike i definira smjer razvoja svoje nacije."

Ipak, rekla je gospođa Rice, u svijetu još uvijek ima "džepova" tiranije.

"Amerika stoji uz potlačene narode na svakom kontinentu … na Kubi, u Burmi, Sjevernoj Koreji, Iranu, Bjelorusiji i Zimbabveu. Svijet bi trebao primijeniti test koji bivši sovjetski disident naziva "testom gradskog trga": ukoliko netko ne može doći na gradski trg i izraziti na njemu svoje stavove bez straha od uhićenja, zatvaranja ili fizičkog zla, tada ta osoba živi u društvu straha, a ne u slobodnom društvu. Ne možemo posustati sve dok svi ljudi koji žive u "društvima straha" ne dobiju svoju slobodu."

"Sjedinjene Države i njihovi saveznici trebali bi nastaviti sa svojim naporima da učine svijet slobodnijim i sigurnijim," rekla je državna tajnica Condoleeza Rice. "Moramo koristiti američku diplomaciju da bismo pomogli u stvaranju ravnoteže snaga u svijetu koji želi slobodu," rekla je, dodajući:, "a ovo je trenutak za diplomaciju."

XS
SM
MD
LG