Linkovi

Lockheed Martinu ugovor za proizvodnju nove flote predsjedničkih helikoptera (29/1/05) - 2005-01-29


Američka mornarica izabrala je transatlanski tim predvođen Lockheed Martinom za proizvodnju nove flote američkih predsjedničkih helikopera. Ugovor je vrijedan milijardu i 700 milijuna dolara. 23 nova helikoptera, koji će dijelom biti proizvedeni u Europi, zamijenit će sadašnju flotu, koja je u uporabi od sedamdesetih godina.

Ova se odluka smatra porazom za američku korporaciju Sikorsky, koja je proizvodila helikoptere za Bijelu kuću gotovo pedeset godina. Pristaše Sikorskya tvrdili su da predsjedničke helikoptere trebaju proizvesti američki radnici u Sjedinjenim Državama. Međutim, dužnosnici Lockheed Martina kažu da je izbor međunarodne ekipe možda znak spremnosti da se američko obrambeno tržište otvori stranim kompanijama. WEB Svaki helikopter koštat će oko 110 milijuna dolara, a oko trećina proizvodnje obavljat će se u Britaniji i Italiji. Kako javljaju američki mediji, jedan od najglasnijih lobista za Lockheed Martin bio je talijanski premijer Silvio Berlusconi.

Američka kompanija Procter and Gamble najavila je da kupuje kompaniju Gilette za oko 57 milijardi dolara. Ovim potezom ujedinit će se pod jednim krovom neke od najbolje poznatih svjetskih marki – od pelena Pampers, do Gilleteovog pribora za brijanje. Nova kompanija imala bi godišnju prodaju od 60 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG